Legalno ŠPIJUNIRANJE: SAD zakonom UKIDA enkripciju?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Legalno ŠPIJUNIRANJE: SAD zakonom UKIDA enkripciju?

  Trampova administracija planira da uradi neverovatnu stvar – da zakonom zabrane enkripciju s kraja na kraj tj. da praktično državi omogući pravo da, po potrebi, špijunira korisnike legalno, piše Mondo.

  Enkripcija je proces pretvaranja podataka u nerazumljivu formu sa ciljem da ih sakrije od neovlašćenih lica i da, istovremeno, omogući pristup onima, koji na to imaju pravo – veoma jednostavan, a izuzetno bezbedan koncept. Ukoliko ne postoji način da se neki podatak pročita, on postaje bezvredan za treću stranu.

  Nacionalno veće bezbednosti SAD, održano tokom poslednje nedelje juna, raspravljalo je o izazovima, koje enkripcija podataka nosi sa sobom, u temi nazvanoj „GOING DARK“. U raspravi su učestvovali pripadnici svih nacionalnih bezbednosnih agencija, uključujući FBI, Ministarstvo pravde i Stejt department. Tema je okončana bez obavezujućeg zaključka, ali izveštaji sa sednice ukazuju na to da ova tema neće biti ostavljena u stanju u kojem je sad.

  Apple, Google, Facebook i drugi oslanjaju se na „End-to-End“ enkripciju podataka, kako bi obezbedili privatnost korisnicima, ali na taj način država nije u stanju da prati terorističke planove, dečiju pornografiju i trgovinu drogom ili oružjem.

  Američka administracija smatra, posebno FBI i Ministarstvo pravde, da enkripcija mora imati mogućnost „razblaživanja“, odnosno neku vrstu ključa, koji će biti korišćen u situacijama kad je neophodno vršiti istražne radnje. Ipak, neki zvaničnici smatraju da će ovo imati ekonomske i diplomatske posledice.

  Sajt Politico navodi da će ovaj zakon teško proći u Kongresu, ali da iza njega stoje i prilično jaki činioci državnog aparata, koji imaju jak uticaj i lobi.

  Izvor: Mondo

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE