Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sajam

    Lajoš je dizajnirao MAŠINU ZA PRAVLJENJE SMOKIJA: Od kilogram kukuruza dobije 20 kesica

    „Kilogram kukuruza kod nas košta 20 dinara. Od kilogram kukuruza možemo napraviti 20 kesica od po 40 grama smokija, a jedna kesica smokija je od 32 do 45 dinara u prodavnici. To je biznis“, kaže Lajoš Farkaš, dok nam pokazuje smoki koji je sam napravio, sa mašinom koju je sam dizajnirao.

    Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu vam uglavnom pažnju privuku oni najveći igrači iz sveta agrara, mehanizacija, stočari, građevinske mašine, zauzimaju najviše prostora na sajmištu i ne možete da ih izbegnete.

    Međutim, nama su pažnju privukle kese šarenog flipsa na jednom štandu koji se jedva i primeti u moru traktora i dronova. U pitanju je štand Lajoša Farkaša iz Bačkog Petrovog Sela koji je taj smoki sam napravio.

    mašina za pravljenje smokija

    Lajoš Farkaš, mašina za pravljenje smokija (BIZLife)

    Njegovo preduzeće, Krumenaker bavi se proizvodnjom gotovo svih malih mašina za preradu žitarica i uljarica, ali ona koja se posebno izdvaja iz asortimana je mašina za pravljenje smokija koja je tek nedavno dizajnirana.

    „Mi smo malo preduzeće i godišnje možemo da napravimo 70 do 100 mašina ukupno. Za neku manju mašinu nam je potrebno tri dana, dok nam za neke najveće linije treba i pola godine“, počinje priču za BIZLife Farkaš.

    On dodaje i da je mašina za pravljenje smokija, odnosno flipsa, nastala zahvaljujući jednom njegovom prijatelju iz Italije koji im je prvi pokazao proizvod.

    „Ja sam mašinski inženjer, nakon puno konstruisanja i testiranja dobili smo ovu mašinu koja radi perfektno i može da pravi taj eko ili bio smoki. Sada smo je prvi put predstavili na sajmu i ima zainteresovanih“, ističe ovaj preduzetnik.

    mašina za pravljenje smokija

    Mašina za pravljenje smokija (BIZLife)

    Prema njegovim rečima do sada su prodali jednu mašinu u Slovačkoj, te da im je plan da ih do kraja ove i sledeće godine prodaju i više. Njihova cena je 6.500 evra.

    „Mašina za sat vremena može da proizvede oko 20 kilograma flipsa od kukuruza ili pirinča, te je s toga namenjena malim proizvođačima“, kaže Farkaš.

    Kakav je ukus ovog smokija?

    Imali smo prilike da se uverimo i u odličan ukus ovog flipsa, koje se prilično razlikuje od onog na koji smo navikli jer nije sa kikirikijem. Lajoš nam objašnjava šta dodaje kako bi postigao taj ukus.

    „Trenutno pravimo flips sa alevom paprikom, sa solju, suvim začinom i belim lukom u prahu. To su ukusi koje smo testirali i koji su se pokazali kao najbolji“, ističe naš sagovornik.

    Krumenaker mlinovi sa kamenom koriste drevni metod mlevenja u kombinaciji sa svim prednostima savremene tehnologije. Tako ispunjavaju zahteve u prehrambenoj industriji i očekivanja modernih potrošača, objašnjava Lajoš za BIZLife.

    Lajoš zaključuje i da je njima kao preduzeću važno da naprave male mašine za male proizvođače.

    „Svako zna da napravi ogromnu mašinu za 100.000 evra, ali izazov je napraviti malu mašinu, sa malim kapacitetima za par hiljada evra. Ovo je porodični biznis i postojimo od 1959. godine, ja sam treća generacija koja se bavi ovim poslom“, govori ovaj preduzetnik.

    mašina za pravljenje smokija

    Lajoš Farkaš, mlinovi (BIZLife)

    Pored specifične mašine za pravljenje flipsa, ovo malo preduzeće je prepoznatljivo po svojim mlinovima koji se najviše i traže od strane kupaca. To su kameni mlinovi za brašno i za papriku, ali i mlin za puter koji daje čist puter od lešnika ili kako Lajoš u šali kaže nutelu.

    Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

     

    Izvor: BIZLife/Mladen Stanković

    Foto: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE