Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso

  Koliko je važno da je sveže meso prošlo kontrolu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, da trgovinski lanci obavljaju svakodnevne striktne laboratorijske analize proizvoda, vrše isporuku u najkraćem roku, poštuju dobrobiti životinja pri uzgoju, uz smanjenu upotrebu antibiotika i smanjenje emisije ugljen-dioksida? Odgovore na ova pitanja pružili su učesnici panela „Kvalitetno, sveže i u potpunosti kontrolisano sveže meso u prodavnicama“.

  Delez Srbija je prvi trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je započeo kontrole dobavljača u oblasti bezbednosti proizvoda, socijalne usklađenosti i dobrobiti životinja i jedini je lanac koji radi sistemske kontrole u ovom obimu.

  Sveobuhvatan proces kontrole počinje od dobavljača, koji se nalaze pod strogom kontrolom ovlašćenih stručnih tela i lica koja sprovode ocenu usklađenosti proizvodnih procesa, proizvoda i samog proizvodnog pogona sa internim zahtevima kompanije.

  Kontrola dobrobiti životinja sprovodi se na godišnjem nivou po principu kontrole poštovanja pet sloboda za životinje, a kroz audite dobrobiti životinja kontrolišu se i aspekti zdravstvene ispravnosti i kvaliteta u procesu proizvodnje životinja direktno na farmi.

  „Sve što radimo ima za cilj pružanje visokog nivoa kvaliteta i bezbednosti namirnica u našem sistemu, kao i upoznavanje kupaca sa potpuno transparentnim lancem proizvodnje. Sveže meso koje potrošači mogu pronaći na Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go rafovima je produkt u potpunosti transparentnog procesa proizvodnje i poštovanja najviših standarda bezbednosti hrane i dobrobiti životinja“, istakla je na početku panela Milana Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija, i dodala da se kontrole dobavljača sprovode na nivou bezbednosti hrane, socijalne usklađenosti i dobrobiti životinja.

  Auditima dobrobiti životinja su trenutno obuhvaćeni svi dobavljači svežeg mesa i dobavljači jaja, a u planu je da se u sistem kontrole uključe i farme dobavljača mlečne industrije. Samo u oblasti dobrobiti životinja, pored fabrika za proizvodnju i preradu svežeg mesa, kontrolišu se oko 84 farme.

  Očuvanje kvaliteta i bezbednosti mesa zagarantovano je potpunom i odgovarajućom tehničkom opremljenošću čitavog lanca distribucije, a meso potpuno sveže, iz proizvodnje do prodavnica stiže u rekordnom roku. Time se postiže uticaj i apsolutni uvid u sve korake proizvodnje po principu od farme do trpeze.

  „Odgovorne kompanije sprovode sisteme samokontrole od njive do trpeze, u svim tačkama proizvodnje i prometa, ne samo zakonski obavezne, već i dodatne na zahteve tržišta i potrošača. Utvrđivanjem problema, preduzimanjem hitnih mera i obaveštavanjem nadležnih inspekcija stvaraju se uslovi za brzu rekciju i što manje gubitke i po bezbednost hrane i ekonomske interese subjekta. Ministarstvo, na osnovu procene rizika, sprovodi službene kontrole držaoca životinja i subjekata u poslovanju hranom, proverom uslova u objektima i sprovođenjem sistema samokontrole, korektivnih mera, dodatnim uzorkovanjem i određenim represivnim merama“, istakla je Tamara Bošković, viši savetnik, načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo, Uprava za veterinu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

  Na panelu se moglo čuti i da je zahvaljujući saradnji sa vrhunskim timom stručnjaka iz Zdravstvene zadruge Zdravlje, Fakulteta veterinarske medicine, Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kompanija Delez Srbija razvila i omega-3 pile koje se ekskluzivno može pronaći samo u njihovim prodavnicama.

  To je jedinstven primer da se preko adekvatno gajenog pileta dobija meso obogaćenog kvaliteta, čijim se konzumiranjem pored kvalitetnih kalorija unosi i dovoljno omega-3 masnih kiselina.

  Kompanija Delez Srbija u kontinuitetu radi na daljem unapređenju transparentnosti kao i elemenata kvaliteta i bezbednosti proizvoda kako bi do kupaca stizali najbolji proizvodi na tržištu. Tako je kategorija svežeg pilećeg mesa ušla u proces implementacije izmenjenog sistema ishrane životinja koji kao efekat daje redukciju i strogu kontrolu upotrebe antibiotika u ukupnom procesu proizvodnje. Kompanija je trenutno jedini trgovinski lanac na tržištu koji je ušao u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa.

  „Samo zdrava životinja može maksimalno da ispolji svoj genetski potencijal u smislu postizanja maksimalnih proizvodnih rezultata, ali i kvaliteta namirnica animalnog porekla (meso, mleko, jaja) namenjenih za ishranu ljudi, a hrana za životinje predstavlja najvažniji činilac u očuvanju zdravlja životinja u intenzivnom stočarstvu. Adekvatnom ishranom životinja možemo rešiti problem prisustva rezidua antibiotika u namirnicama animalnog porekla i globalno zagrevanje izazvano povećanom produkcijom i emisijom metana u atmosferi. U cilju smanjenja korišćenja antibiotika u ishrani životinja danas se koriste prirodne alternative kao što su probiotici, prebiotici, fitobiotici i slično“, objašnjava prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  Veoma je važno da kupci imaju svest o transparentnom lancu snabdevanja i da u potpunosti znaju sve o namirnicama koje se nalaze na njihovoj trpezi.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Delez Srbija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE