Kurti UKINUO TAKSE na robu iz Srbije i BiH

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kurti UKINUO TAKSE na robu iz Srbije i BiH

  Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti je objavio da je kosovska vlada donela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Uvodi se mera reciprociteta u odnosu na Srbiju.

  Odluka stupa na snagu u ponoć i važi do 15. juna ove godine, kada će se sagledati rezultati primene ove odluke.

  Premijer u ostavci je pomenuo mnoge međunarodne dokumente koji su osnova za međusobne trgovinske odnose, dok je posebno podvukao da dva dokumenta koji se odnose na trgovinske odnose između Kosova i Srbije treba da budu u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima na Kosovu.

  “Prvo fitosanitarna uverenja i druga prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode da se podvedu pod fitosanitarnu kontrolu na granici sa Kosovom. I drugo, veterinarska uverenja i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinjskog porekla da podležu veterinarskoj kontroli na granici sa Kosovom”, kazao je Kurti i objavio da je takvu odluku donela večeras Vlada Kosova.

  Institucije Kosova, kao što su granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za proizvode i medicinsku opremu, kao i druge odgovarajuće institucije treba da počnu sa primenom odluke čim ona bude potpisana.

  “Mere reciprociteta, odnosno međusobnih odnosa su institut, odnosa između suverenih država koji je priznat osnovnim principima međunarodnog prava“, kazao je Kurti pominjući konkretna međunarodne dokumenta i principe koji to uređuju.

  Podsetimo, kosovska skupština je pre nekoliko dana opozvala Kurtijevu vladu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE