Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupovinom goriva u regionu može se uštedeti, ali i izgubiti

  Već nekoliko nedelja cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji idu naniže, a slično je i na tržištima zemalja u regionu. Tako je litar benzina u našoj zemlji oko143 dinara, dok je evrodizel gotovo 148 dinara, tako da ja litar goriva za oko dinar jeftinji nego pre nedelju dana.  Kao i uvek, cene goriva na lokalnim tržištima zavise od cene sirove nafte, a iako je barel nafte tipa “brent” juče vredeo 47,76 dolara, odnosno tri dolara više  nego pre sedam dana, cene su na gotovo svim tržištima u padu.

  Zanimljivo je da se i pored sniženja cene na domaćim benzinskim pupama cena litre goriva u evrima praktično nije promenila jer bezolovni benzin košta oko1,18 evra, a litar evrodizela oko 1,22  evra. Razlog za to je jačanje dinara u odnosu na evropsku valutu jer je ovih dana za jedan evro potrebno oko 121,60 dinara, dok je prošle nedelje njegova vrednost bila oko 122,60 dinara.

   Budući da je u toku sezona godišnjih odmora i da svaki dinar ili evro koji ostane u novčaniku puno znači, kupovinom goriva na putu do neke od morskih destinacija omiljenih našim građanima može se dosta uštedeti, ali i izgubiti. Pri kupovini 40 litara ušteda ili gubitak kreću od svega nekoliko evra, ali stižu i do dvadesetak, tako da se u nekim od zemalja regiona za isti novac može kuputi značajno različita količina goriva.

  Ukoliko neko kreće put hrvatskog primorja kupovinom benzina u Srbiji uštedeće se svega jedan evro jer je za 40 litara benzina u našoj zemlji potrebno oko 47 evra, a u Hrvatskoj 48. Razlike u ceni bezolovnog benzina između Srbije i Crne Gore gotovo da nema, ali će zato oni koji put ove zemlje putuju preko teritorije Bosne i Hercegovine na 40 litara uštedeti desetak evra, jer u BiH za tu količinu treba izdvojiti oko 37 evra. Kupovinom benzina u Makedoniji će se, u odnosu na cenu u Srbiji, uštedeti oko osam evra, ali će se taj novac veoma brzo potrošiti jer je u Grčkoj za 40 litara benzina potrebno oko 61 evro, što je oko 14 evra više nego u našoj zemlji.

  Vozači čiji automobili kao pogonsko gorivo troše evrodizel uštedeće samo u odnosu na Grčku, gde je ovo gorivo skuplje nego u Srbiji. Naime, za 40 litara evrodizela u Srbiji je potrebno oko 49 evra, a u Grčkoj  oko dva evra više. Ipak, na putu za Grčku može se značajno uštedeti ako se rezervoar natoči u Makedoniji jer će za 40 litara biti dovoljno 31 evro, odnosno 18 evra manje nego na našim pumpama, a dvadesetak evra manje nego u Grčkoj. Značajno se može uštedeti i pri kupovini evrodizela u BiH gde 40 litara košta 36 evra ili oko 13 evra manje nego u Srbiji. Manje novca nego na pumpama u Srbiji potrebno je za 40 litara evrodizela i u Crnoj Gori, gde ta količina košta oko 43 evra, dok je kupovna 40 litara evrodizela u Hrvatskoj za oko četiri evra povoljnija nego na našim pumpama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana Marković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE