Kulinarske čarolije inspirisane Italijom: Osso Buco Ravioli – Jedinstvena fuzija ukusa i tradicije
Svako stvaranje novog menija za restoran predstavlja poseban trenutak u svetu gastronomije. To je trenutak kada šef kuhinje i njegov tim imaju priliku da iskažu svoju kreativnost, strast prema hrani i želju da oduševe goste.
U potrazi za inspiracijom za neka jela koja možete probati u sklopu novog menija u restoranu Čajkovski u hotelu Moskva, nije bilo potrebno mnogo traženja – dovoljno je bilo da se osvrnu na jednu od najuzbudljivijih i najcenjenijih kulinarskih destinacija na svetu: Italiju.
Ta zemlja bogata kulturom i tradicijom načina pripremanja jela koja ne gube na autentičnosti, pružila je izvor beskrajne inspiracije. Tako je nastalo i jelo Osso Buco Ravioli.
“Osso buco – šuplja kost, po orginalnom receptu se jelo služi kao rižoto sa šafranom, kako se i kod nas prvobitno služio,ali sam želeo da jelu dam posebnu čar time što ću, sačuvati ukuse i arome i dodatno ih unaprediti, gde šafran predstavlja idelanu kombinaciju sa osso bucom. Potpuni sklad ukusa čitavom jelu daje tu upečatljivu notu.” Objašnjava Đorđe Klipić, Šef kuhinje restorana Čajkoviski.
Italija nije bila jedina inspiracjia, zapravo ovo jelo predstvalja spoj italijankse, srpske i grčke gatronomije. “U sve tri zemlje se sa velikom ljubavlju pristupa svim namirnicama i samo takva ljubav može da napravi savršene balanse ukusa, zato izbalansiran ukus Srbije i Italije može da stvori pravo remek delo. Osso buco raviol su u potpunosti naša kreacija italijanskog tradicionalnog jela.” Dodaje Đorđe.
Sama egzekucija jela, mora da bude jednako dobra kao i inspiracija.
U duhu pružanja potpunog gatronomskog ugođaja, ravioli se prave u kuhinji i ručno razvijaju, dok se meso iz nadeva priprema metodom “slow cooking-a”, što znači da se ono sprema duže od 12 sati.
Ovim načinom pripreme šef kuhinje Đorđe sa svojim timom poručuje da im je stalo da svako ko proba ovo jelo, oseti vreme i trud koji su uložili kreirajući jedinstvene specijalitete za goste restorana.
Univerzalno jelo za ljubitelja crnog i belog vina
Preporuka šefa kuhinje Đorđa je da se uz ovo jelo može konzumirati crno ili belo vino, gde se gostu pruža mogućnost da sam izabere. Kao predlog deserta uz jelo, Đorđe preporučuje sladoled od smokve koji se pravi u poslastičarnici hotela Moskva.
Izvor: BIZLife
Foto: Retoran Čajkoviski