Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Krizni štab predložio mere, ali se sa odlukama neće žuriti“

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da je od jutros cela pulmologija i grudna hirurgija KCS prešla u kovid sistem, kao i da će Niška banja biti pretvorena u kovid bolnicu.

  „Što se tiče kapaciteta bolnica, oni su u Beogradu u potpunosti iskorišćeni, i ne samo da su iskorišćeni nego mi otvaramo i dodatne kapacitete. Od jutros smo otvorili celu pulmologiju i grudnu hirurgiju u KC. Sad tu imamo dodatne kapacitete i kapacitete za intenzivnu negu što je najbitnije. Sinoć smo doneli odluku da ćemo i Nišku banju pretvoriti u kovid bolnicu, takođe bolnica u Leskovcu sa određenim kapacitetima za intenzivnu negu takođe. Imamo dovoljno mesta u Nišu i Kragujevcu u privremenoj bolnici i u unutrašnjosti po bolnicama ima dovoljno mesta“, rekao je Lončar i dodao da je Beograd problem kao i da je cilj da se svakom pacijentu koji zahteva bolničko lečenja ono i omogući.

  Ministar je kazao i da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji posledica nepoštovanja mera i da je jedino rešenje prekid kontakta.

  „Ono što je činjenica je da ove brojeve danas koje imamo su posledica nepoštovanja mera. To je to. Da su se poštovale mere mi ne bi došli u ovu situaciju i ove mere koje su sada na snazi. Treba imati na umu da koje god mere da donesete minimum vam treba 7 do 10 dana da vidite njihov rezultat. Mi se nalazimo u situaciji da je virus ušao u porodicu i to je velika razlika od onoga što je bilo u prethodnom periodu. Jedino kako ovo može da se spreči je prekid kontakta, ne postoji drugi način. Građani Srbije moraju da znaju da je to jedini način da bi brojke krenule da padaju“, napominje Lončar.

  Zlatibor Lončar se osvrnuo i na danas održanu hitnu sednicu Kriznog štaba. Rekao je da medicinski deo Kriznog štaba predložio mere, ali da se sa odlukama neće žuriti dok one ne budu u potpunosti obrazložene i u skladu sa zakonom.

  „Na Kriznom štabu smo morali da napravimo presek situacije što je najbitnije da bi mogli da vidimo koje su to mere koje bi mogli da donesemo. Sledeća etapa tog sastanka je bio predlog mera medicinskog dela Kriznog štaba. Da se ne bi desilo kao što se dešavalo nekih prethodnih puta da posle Kriznog štaba izađemo i kažemo evo to su te mere, a vi postavite pitanja a mi nemamo neki odgovor na neku meru kako će se sprovoditi, koliko će se sprovoditi, šta ona podrazumeva, članovi medicinskog dela Kriznog štaba su rekli da im je potrebno 3-4 sata da svaku meru stave na papir i da je obrazlože do kraja. Kada sve te mere dobijete morate da znate da morate da sednete sa ljudima iz zakonodavstva da vidite šta je od toga moguće, šta nije moguće. Nije u redu da izađete sa nekom merom pa da vam neko kaže to nije u skladu sa nekim zakonom, pravilnikom, ustavom. Dovoljno smo dugo u ovome da ne želimo da pravimo takve stvari i da posle svega pravimo neku konfuziju među građanima Srbije“, zaključio je ministar Lončar.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE