Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kredit od 80 miliona evra za novi most i uklanjanje starog

  Srbija se za uklanjanje Starog savskog mosta u Beogradu i gradnju novog čeličnog lučnog mosta preko Save zadužuje za gotovo 80 miliona evra, predviđeno je Predlogom zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu koji je stigao pred narodne poslanike.

  Ugovor o kreditu do iznosa od 79.916.833,43 evra Vlada Srbije sklopila je sa grupacijom BNP Paribas. Kredit je osiguran kod Kineske uvozno izvozne finansijske korporacije.

  Kamatna stopa pod kojom se Srbija zadužuje je euribor+marža od 1,05 odsto. Ugovor o kreditu sklopljen je, navodi se u predlogu zakona, 30. novembra 2021. godine.

  Cena celog posla je 94 miliona evra, a to je iznos koji će biti plaćen izvođaču radova – kompaniji PowerChina International Group Limited iz Pekinga. Iz kredita se finansira, predviđeno je – maksimum 85 odsto od vrednosti posla.

  „Zajmoprimac će sve iznose pozajmljene u okviru kreditnog aranžmana koristiti za finansiranje do 85 odsto ugovorene cene“, precizira se u zakonu.

  Za uklanjanje Starog savskog mosta se, osim bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda i sadašnjeg ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, zalaže i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je, još uoči izbora, najavio njegovo – izmeštanje.

  U maju ove godine najavljivano je i da će se „do kraja ove ili početkom iduće godine“ graditi Novi savski most na mestu Starog.

  Tada je najavljeno da će novi most, za razliku od postojećeg koji ima dve saobraćajne trake, imati četiri saobraćajne trake i dve trake za tramvaje.

  Uz to, mosti bi trebalo, kako je tada najavio Goran Vesić – da ima i biciklističke staze i široke trotoare.

  Izvor: N1

  Foto: Beta, Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE