Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kraš DEFINITIVNO ne ide u SRPSKE ruke

  Poznati hrvatski konditor ipak neće preći u ruke kompanije Nebojše Šaranovića. Sprečeno preuzimanje Kraša koje je pokušao srpski preduzetnik, prenose hrvatski mediji.

  Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u ugovor o kupoprodaji i prenosu deonica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni deonički paket u Krašu, saopštila je ta kompanija.

  MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP, odnosno od malih deoničara- Krašovih radnika, 276.441 redovnu deonicu, koje predstavljaju 18,44 posto osnovnog kapitala Kraša. Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18 posto deonica konditora.

  Kraš-ESOP deonice je prodao po ceni od 861,20 kuna po deonici, odnosno po ukupnoj ceni od 238,1 miliona kuna za sve deonice, odnosno oko 35 miliona evra.

  Dogovor o prodaji deonica Braći Pivac postignut je nakon skupštine Kraš ESOP-a.

  Osim ugovora o prodaji, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

  U njemu su definisane dodatne obveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njen plan daljih ulaganja u razvoj Kraša, nastavak poštovanja i zaštite prava zaposlenih, te zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u saopštenju.

  U MI Braća Pivac ističu da potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Evropi s gotovo 5.000 zaposlenih.

  U međuvremenu, deonice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, kiparska kompanija u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića koja sada ima gotovo 26 posto udela.

  U intervjuu za Jutarnji list Šaranović je kazao da je Kraš ESOP-u, koji ima 18,45 posto udela u Krašu, dao ponudu od 1.075 kuna za deonicu.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/srpski-biznismen-o-preseljenju-krasa-u-srbiju-i-pocecima-s-miskovicem/

   

  Izvor: Index

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE