Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kraj niskotarifnih letova?

  Francuska vlada se nada uvođenju minimalne cene avio-karata, kako bi se eliminisala mogućnost niskotarifnih letova.

  Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je u intervjuu za poslovni magazin Obs da u vreme ekološke krize „više nije izvodljivo kupovati karte koje koštaju samo 10 dolara“, piše Forbs.

  Bon je bio jasan da se francuska vlada nada da će ovo biti šema za celu EU. Vest je obradovala francuske ekologe, naročito nakon što je u predstojećem budžetu predloženo 110 miliona dolara ulaganja u železničku infrastrukturu.

  Novac bi trebalo upravo da dođe od povećanja taksi za avio-kompanije, a postoje planovi da se ponovo pokrene noćni voz od Pariza do Berlina, koji bi saobraćao tri puta nedeljeno, po početnoj ceni od samo 29 dolara.

  Štaviše, nakon što je uvela zakon koji zabranjuje letove na kratkim razdaljinama, gde već postoji železnička ruta od manje od 2,5 sata, francuska vlada takođe želi da replicira ovu šemu u Nemačkoj, zemlji koja dozvoljava neograničeno putovanje bilo kojim javnim prevozom za oko 50 dolara mesečno, uključujući i međugradske vozove.

  Bon je rekao da EU takođe razmatra povećanje poreza na privatne avione, od kojih se mnogi mogu naći na nebu iznad Francuske na putu prema Mediteranu.

  EU takođe trenutno raspravlja o predloženom povećanju poreza na vazduhoplovstvo za lične potrebe, kako bi postigla značajnije smanjenje emisije ugljenika.

  Iako je EU poznato da sporo donosi nova pravila (treba joj odobrenje svih država članica, plus onih u širem šengenskom prostoru, ako je moguće), ona je pokazala podršku takvim šemama.

  Voz, železnica (Unsplash)

  Kada je Francuska uvela zakon o zabrani letova na kratkim razdaljinama, mnoge avio-kompanije su se žalile, navodeći da je zabrana zapravo predstavljala nezakonitu državnu podršku železničkom sektoru i slučaj je otišao na Evropski sud.

  Sudije su, međutim, zaključile da klimatska kriza spada u izuzetne okolnosti pod kojima takvi planovi važe.

  Nedavno istraživanje Greenpeace-a o troškovima letova i vozova širom Evrope pokazalo je da su vozne karte često između dva i pet puta skuplje od avionskih.

  Ispitujući cene na 112 ruta u Evropi, otkrili su da su letovi generalno jeftiniji na sedam od deset ruta (79 od 112).

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE