Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kraj ere za američkog giganta: GE se podelio na tri kompanije

  Industrijski konglomerat Dženeral elektrik (General Electric – GE) završio je podelu na tri zasebne kompanije, označivši kraj jedne ere za američkog giganta.

  Prošle godine prva se izdvojila GE HealthCare, a sada će vazduhoplovna i energetska kompanija GE Aerospace i GE Vernova samostalno početi da kotiraju na berzi.

  Kompanija je najavila nameru odvajanja 2021. godine, a sada je završen proces stvaranja tri nove kompanije koje će biti uvrštene na berzu, objavio je Rojters.

  Izvršni direktor Lorens Kulp, sada izvršni direktor GE Aerospacea, posebno se snažno zalagao za razdvajanje jer je želeo da spasi firmu koja se bori. Tome je doprinela i finansijska kriza iz 2008. godine koja je najprofitabilniju kompaniju GE Capital dovela na ivicu bankrota.

  „Uspešno pokretanje tri samostalna javna preduzeća je privedeno kraju. Ovaj dan označava istorijski poslednji korak u višegodišnjoj transformaciji GE“, rekao je Kulp.

  Prošlog meseca GE Aerospace, koji proizvodi motore za Boing i Erbas, predvideo je rast operativne dobiti na oko 10 milijardi dolara do 2028. zbog velike potražnje za njegovim proizvodima i uslugama.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE