Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krah biznisa: U posredničkim agencijama PREPOLOVLJEN broj zaposlenih

  U posredničkim agencijama u turizmu u Srbiji je zbog pandemije koronavirusa od marta do sada bez posla ostalo više od 50 odsto radnika, a u narednom periodu se očekuju dodatna otpuštanja.

  To je pokazala objavljena anketa neformalne grupe malih turističkih agencija – Subagenata Srbije.

  Anketa, obavljena među 160 posredničkih agencija, pokazala je da se u 57 odsto slučajeva planiraju dalja otpuštanja, kao i da se u 72,4 odsto slučajeva radi o porodičnom biznisu, odnosno da su te porodice bez prihoda od marta meseca.

  „Izuzetno je alarmantan podatak da čak 87,1 odsto zaposlenih u posredničkim turističkim agencijama je porodično potpuno ostalo bez primanja zbog pandemije virusa korona“, navedeno je u saopštenju.

  Istaknuto je i da je alermantno što u ovom sektoru uglavnom rade žene, uz navođenje da su žene i vlasnice u gotovo 75 odsto malih posredničkih agencija.

  Subagenti Srbije su upozorili da će se bez državne pomoći većina posredničkih agencija ugasiti nakon što istekne drugi krug opšte pomoći privredi krajem godine.

  Zbog toga traže subvencije od države kako bi posredničke agencije opstale do normalizacije poslovanja, a njihovi zaposleni nastavili da dobijaju bar minimalne prihode.

  „Kako bismo i javnosti i nadležnima ilustrovali situaciju u kojoj se nalazimo, na naše izloge ćemo zalepiti upozoravajuće trake koje treba da ukažu na krah jedne privredne grane“, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE