Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kopač: Srbija KRŠI PRAVILA Energetske zajednice

  Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je da će Ministarski savet u četvrtak, 17. decembra, razmotriti kršenje pravila EZ od strane Srbije, zbog toga što nije razdvojila delatnosti operatora gasa Jugorosgaz transporta.

  On je za Betu rekao da je to „ozbiljan slučaj kršenja energetskog prava EZ i da Jugorosgaz transport, zavisno preduzeće Srbijagasa, nije sertifikovan u skladu sa Trećim paketom“.

  „Postupak u vezi s razdvajanjem Srbijagasa nije na dnevnom redu ovog Ministarskog sveta, ali još nije završen, a tiče se Drugog energetskog paketa koji nije primenjen u celini“, rekao je Kopač.

  Dodao je da Sekretarijat sada ne insistira na prekršajnom postupku, pošto su „neke stvari ipak realizovane“.

  „Ali ukoliko Srbija ne preduzme mere za razdvajanje delatnosti po Trećem energetskom paketu, Sekretarijat će pokrenuti nov postupak protiv Srbije„, rekao je Kopač.

  Srbija je 2015. godine donela Zakon o energetici koji je trebalo da omogući da se u potpunosti primeni set energetskih propisa iz Drugog i Trećeg energetskog paketa Evropske unije koji predviđaju da se proizvodnja i snabdevanje energijom razdvoje od transporta.

  Pored toga, propisi predviđaju pristup treće strane mreži, i razdvajanje delatnosti u kompanijama koje se bave proizvodnjom, prenosom i snabdevanjem strujom ili gasom, kao i veću zaštitu kupaca.

  Kopač je rekao da je „slučaj Jugorosgaz transporta tretiran kao korak pre zahteva za određene mere (sankcije) i da to još nije kazna nego jedan korak pre nje“.

  „Odvajanjem delatnosti dobija se nezavisan operator mreže koji omogućuje pristup bilo kojem korisniku, trgovcu, snabdevaču. Bez toga nema konkurencije na srpskom i regionalnom tržištu gasa„, rekao je Kopač.

  Nezavisni operator, kako je rekao, jasno iskazuje svoje troškove rada i prihode koje reguliše regulator, Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), „tako da nema subvencija za vlasnika Srbijagasa„.

  Preduzeće Srbijagas, rekao je Kopač, nije uskladilo poslovanje s Ugovorom o EZ od njenog osnivanja, „pa se može reći da je slučaj započet 2013. godine, a neusklađenost s Trećim energetskim paketom Srbijagasa traje od 2016. godine“.

  Na pitanje da li ima još problema u energetici Srbije zbog čega je EZ upozoravala Srbiju, Kopač je odgovorio „da ima jer Srbijagas blokira pristup konkurenciji na ulaznoj tački u srpski prenosni gasni sistem iz Mađarske kod Horgoša„.

  „Slobodan pristup sistemu na svakoj tački je osnovni princip Trećeg paketa i to je takođe težak prekršaj za koji je otvoren slučaj koji će sledeće nedelje razmatrati Ministarski savet“, rekao je Kopač.

  Ukazao je da Srbija godinama izbegava realizaciju direktive o maksimalnom udelu sumpora u mazutu. Veliki problem Srbije je, kako je naglasio, „nerazumna podrška uglju“.

  Sekretarijat, naveo je on, ima značajne primedbe i na regulatroni okvir gasovoda Balkanski tok kroz Srbiju, jer odluka regulatora o izuzeću tog projekta od glavnih principa Trećeg paketa o slobodnom pristupu, regulisanju tarifa i razdvajaju delatnosti, nije uvažila Mišljenje Sekretarijata.

  Dodao je da Mišljenje Sekretarijata nije prihvaćeno ni u delu o dugoročnom izuzetom kapacitetu, monopolskom položaju akcionara Gastransa i razdvajanju u Srbijagasu, a najvažnije, Srbija nije uvela nikakve preventivne mere protiv budućeg monopolskog udela obeju akcionara na domaćem tržištu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera

   Politika EU prema Srbiji jasno pokazuje da za nas nema mesta u EU ni u dalekoj budućnosti, i da Srbiju treba ostaviti u siromaštvu, jeftino kupiti ono što još vredi, uvezati nas odlukama EU iako nismo deo EU, što je najvidljivije u energetskom sektoru. Krajnje je vreme da Srbija počne da štiti svoje nacionalne interese i zaboravi iluziju koja se zove EU.

  • Milan

   Kakva pravila te neke zajednice. Srbija je suverena drzava I sve treba da radi iskljucivo u svom interesu. Nismo hteli biti sluge istocnom bloku, sada je da konacno I zauvek kazemo tim nasim neprijateljima okazanim Veliko NE.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE