Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kontrola DRI pokazala nepravilnosti u čak 101% JAVNIH NABAVKI

  Državna revizorska institucija (DRI) je u 2020. godini utvrdila nepravilnosti u iznosu od 130 milijardi dinara, što se uglavnom odnosi na javne nabavke.

  Nepravilnosti u javnim nabavkama su velike i one u ukupnim nepravilnostima učestvuju sa 129 milijardi dinara, saopštio je nedavno generalni državni revizor Duško Pejović i dodao da se čak 97 odsto nepravilnosti u javnim nabavkama odnosi na tri subjekta revizije.

  Vrednost ugovorenih javnih nabavki subjekata revizije iznosi 126,72 milijardi dinara.

  Revizijom pravilnosti poslovanja u delu primene Zakona o javnim nabavkama kod 60 revidiranih subjekata, utvrđeno je da su izvršene nabavke dobara, usluga i radova, koje nisu u skladu sa navedenim zakonom, u 860 slučajeva, u iznosu od 128,96 milijardi dinara, navodi se u izveštaju o radu DRI u 2020. godini.

  Iznos učešća nepravilnosti utvrđeni u javnim nabavkama u odnosu na iznos obuhvaćen revizijom iznosi 101,77 odsto, piše u izveštaju DRI.

  Kada od iznosa nepravilnosti u javnim nabavkama oduzmemo iznos nabavki za koje neosnovano nije sproveden postupak javnih nabavki, onda je učešće utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama 59,90 odsto, dodaje se.

  Nakon objavljivanja ovog izveštaja, oglasio se Zoran Alimpić, član Demokratske stranke i nekadašnji predsednik Skupštine grada Beograda i v. d. gradonačelnika.

  “Ovo treba pažljivo pročitati. Zatim protrljati oči, pa pročitati još jednom. DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA objavila je na svom sajtu izveštaj o radu DRI za 2020. godinu. U tom izveštaju, između ostalog, piše da je DRI kontrolom obuhvatila javne nabavke u iznosu od 126,72 milijardi dinara, a od toga je utvrdila nepravilnosti u iznosu od 128,86 milijardi. Dakle 101,77 odsto”, napisao je Alimpić na Fejsbuku.

  Kako je naveo, to je više od milijardu evra nepravilnosti u javnim nabavkama.

  “Pošto nisu kontrolisali sve javne nabavke, (većinu jesu), a pod pretpostavkom da su sve ostale nabavke koje nisu kontrolisane ispravne, ispada da je 59,90 odsto od svih javnih nabavki u državi neispravno, to jest nezakonito. Ovo svako ko želi može pročitati u Izveštaju o radu DRI za 2020. Strana 32”. To je više od milijardu evra nepravilnosti u javnim nabavkama! Neispravno je SVE što su kontrolisali, i još malo više od toga. U ovoj državi više ne kradu pojedini državni službenici u pojedinim javnim službama i nstitucijama. Sada kradu SVI. Zvanično utvrđeno i potvrđeno”, navodi Alimpić.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE