Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kontinental u Nemačkoj zatvara, a u Srbiji otvara fabriku

  Firma Kontinetal u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike, zbog čega je u Ofenbahu protestovalo oko 1.000 ljudi, a istovremeno planiraju početak izgradnje novog pogona u Novom Sadu, piše Dojče vele.

  U prilogu posvećenom poslovnoj strategiji Kontinentala, Dojče vele navodi kako se slogan „Šta da radimo, da ostanemo!“ čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta.

  Radnici protestuju protiv namera Kontinentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke u visini 1,1 milijardu evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu.

  To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Novom Sadu je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj.

  „Viša liga investitora“, kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije u visini od 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera. Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi.

  „Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera“, izjavio je svojevremeno direktor Kontinental automotiv Srbija Saša Ćoringa i naglasio da su „završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere“ i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođe najavio „nove investicije“.

  „Nove investicije“, napominje se u tekstu, podrazumevaju još jednu fabriku u okolini Novog Sada, čija bi izgradnja trebalo da počne do kraja ove godine.

  Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi „najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu“.

  Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metal optužuje menadžment Kontinentala da ne pokazuje zainteresovanost da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.

  „Partneri u pregovorima iz centrale u Hanoveru očigledno nisu dobili ovlašćenje da donose odluke“, izjavila je predsednica Radničkog saveta Ane Nothing i dodala da „ne žele da im se išta poklanja, ali žele da ih shvate ozbiljno“, prenosi Dojče vele.

  Multinacionalna kompanija Kontinental je u 2019. godini ostvarili prihod od prodaje u iznos uod 44,5 milijardi evra i trenutno, u 59 zemalja sveta, zapošljava oko 240.000 ljudi.

  Izvor: DW

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE