Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Konačno imamo domaći KVASAC, evo kad stiže na rafove

    Suvi i ostale vrste kvasca trebalo bi da budu isporučeni trgovinskim lancima u utorak i sredu, pošto je fabrika u Senti u nedelju počela proizvodnju, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

    On je za RTS rekao da će Ministarstvo poljoprivrede predložiti da se zabrani izvoz kvasca kako bi se snabdele sve prodavnice u Srbiji.

    Kompanija Biospringer RS u Senti danas počinje proizvodnju kvasca punim kapacitetom, pa će produkcija u malim pakovanjima biti uvećana čak 450 odsto, a u pakovanjima od 500 grama za pekare – za 100 odsto.

    „Plan je da dostignemo mesečnu proizvodnju od 900 tona kvasca, četiri puta više u odnosu na dosadašnju“, izjavio je Laslo Đetvai, operacioni menadžer u kompaniji.

    Da bi odgovorili na zahteve tržišta i obezbedili kontinuiranu isporuku, u ovoj kompaniji menjaju i asortiman da bi omogućili povećanu proizvodnju kvasca za domaćinstva i pekare.

    „Imamo i pogon i radnike za ovoliku proizvodnju, a na podršku države računamo u nabavci sirovine, melase iz šećerne repe, kako bismo odgovorili na zahteve povećane tražnje“, rekao je Đetvai.

    Iz Biospringera apeluju na potrošače da ne stvaraju veštačku potražnju i ne gomilaju zalihe jer kvasca ima dovoljno, a fabrika može da podmiri i ove trenutno povećane potrebe industrije i domaćinstava.

    Potražnja za industrijskim i malim kvascem porasla je značajno. Distribuciju kvasca koji proizvede Biospringer RS rade francuski Lesafr i PIP Novi Sad.

    Proizvodnja hipohlorida punom parom

    Ministar Nedimović podsetio je da su fabrike u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu počele proizvodnju hipohlorida.

    „Po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, to je najbolje dezinfekciono sredstvo za ravne površine, možemo da proizvedemo dnevno 50.000 litara. Sve fabrike koje su se bavile time su uništene, sada ćemo da postavimo stvari drugačije“, istakao je Nedimović.

    Danas će, kako je rekao, početi i proizvodnja 75-procentnog alkohola. Prema njegovim rečima, prioriteti za snabdevanje su klinički centri i opšte bolnice.

    Napominje da proizvodnja brašna, ulja, mleka i mesnih prerađevina teče kako treba.

    Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE