Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  struja, popust

  Komšije smanjuju cenu struje

  Regulatorna komisija za energetiku (RKE) Severne Makedonije objavila je da će od 1. januara cena električne energije za najveći deo domaćinstava biti snižena, kako ne bi osetili povećanje poreza.

  „Da građani ne bi osetili efekat povećanja PDV snizili smo cene u prvom i drugom bloku, gde je najveći deo domaćinstava. Struja za domaćinstva u prvom bloku od 1. januara se smanjuje za 4,11 odsto, a za drugi blok 2,95 odsto, dok poskupljuje potrošnja u trećem bloku za 0,85 odsto i četvrtom za 7,65 odsto“, rekao je predsednik RKE Marko Bislimoski na konferenciji za novinare.

  Kako je istakao, 99,2 odsto domaćinstava u Severnoj Makedoniji će imati snižene cene struje i mrežarine i tako će im biti kompenzovano povećanje PDV za pet odsto od početka naredne godine.

  Ako nastave da štede, dodao je, veoma mali procenat će imati povećane troškove električne energije. Ovim našim odlukama cena prenosa električne energije je smanjena za 8,66 odsto, a distribucije za 19,54 odsto“, rekao je Bislimoski.

  To je, istakao je, dodatna pomoć za kompanije koje su na slobodnom tržištu električne energije, jer su im troškovi za mrežarinu smanjuje za skoro 20 procenata.

  Prema njegovim rečima, ukupna cena električne energije za male potrošače, gde su ukalkulisani i energija i mrežarina, od 1. januara biće smanjena za 20,15 procenata.

  „Ova cena će se primenjivati za 70.000 kompanija, koje su se u prethodnom periodu suočavale sa povećanim troškovima za struju. To su male i mikro kompanije, mali dućani, frizerski saloni, mali kafići, kompanije kojima treba ova pomoć“, rekao je predsednik RKE Severne Makedonije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE