Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije postavile SEMAFOR za pešake „zablenute“ u mobilni

  U Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svetlo baca prema trotoaru tik ispred pešačkog prelaza, kako bi crveno videli i oni koji su zadubljeni u ekrane svojih telefona.

  Takav tip semafora instaliran je u okviru kampanje „Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju“.

  Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pešaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primeti da se na semaforu upalilo crveno.

  Novi tip semafora kad upali crveno svetlo na pešačkom prijelazu, on to projektuje i naniže, na trotoaru, te je odraz crvenog svetla i na ekranu mobilnog telefona u koji pešaci gledaju.

  Kada im se od odraza svetla semafora ekrani mobilnog telefona zacrvene, prisiljeni su da dignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

  Zahvaljujući tome što ovaj tip semafora crveno svetlo projektuje i na trotoaru, pešaci ga lako mogu uočiti, čak i kada hodaju spuštenog pogleda.

  Zavod za saobraćajnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pešaka pri korišćenju mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a meriće da li i kako novi semafor utiče pešake.

  Mobilni telefon, prenosi agencija HINA, smatra „četvrtim ubicom na drumu“.

  Po rezultatima istraživanja ponašanja, čak 91 odsto vozača, 33 odsto biciklista i 50 odsto pešaka koristi mobilni telefon u saobraćaju. Prema istraživanju, reakcije vozača s mobilnim telefonom dok je za volanom su gotovo tri puta sporije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE