Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije bi da oporezuju gastarbajtere: Hrvatskoj preti egzodus

  Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu pozvao je državna tela da napuste negativnu praksu i finansijske pritiske na „gastarbajtere“, te da rade za račun i u korist svojih građana jer u suprotnom sledi najveći egzodus Hrvata u novijoj istoriji.

  Nakon što su mediji objavili informaciju da Poreska uprava pokreće postupak oporezivanja prihoda iz inostranstva radnika migranata, Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu ističe da je u prethodnih 24 sata primio brojne pozive i mejlove u kojima radnici migranti izražavaju svoje nezadovoljstvo i ogorčenost.

  Sindikat izražava nezadovoljstvo i zabrinutost ovakvom politikom Vlade. Naglašava kako je spomenuta najava Poreske uprave izazvala lavinu reakcija i kako je samo u ponedeljak prepodne u sedištu sindikata primljeno više od 200 poziva.

  „Razumemo kako se ljudi osećaju zbog pritisaka i velike nepravde kojoj su izloženi. Mnogi su jedinstveni u svom stavu i spremni da zauvek napuste zemlju, zajedno sa svojim porodicama, čime će nastati velika šteta po etničku i materijalnu stabilnost zemlje“, ocenjuje sinsikat.

  Sindikat pita odgovorne po kojem se Zakonu i/ili Pravilniku utvrđuje poreska rezidentnost migranata, koji već tridesetak i više godina rade izvan Hrvatske, i podseća na činjenicu da su pomorci koji odsustvuju iz Hrvatske više od 183 dana oslobođeni plaćanja poreza.

  To isto tražimo i za radnike migrante, poručuje sindikat.

  Iako radnik migrant odradi više od 183 dana u stranoj zemlji, poreska rezidentnost mu se određuje na osnovu činjenice da ga za Hrvatsku veže porodica ili nekretnina, napominje sindikat i pita u kom su to delu pomorci drugačiji u odnosu na „gastarbajtere“.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE