Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IT kompanije lakše do uplata iz inostranstva

  Kompanije u Srbiji koje posluje u oblasti informacionih tehnologija i uobičajeno ostvaruju prilive iz inostranstva, na primer po osnovu prodaje računarskih programa, mogu bankama dati trajni nalog o osnovu naplate za prilive do 1.000 evra, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

  Kako se navodi u saopštenju, ovaj nalog podrazumeva da u svim situacijama kada se ostvaruju prilivi iz inostranstva do navedenog iznosa, dolazi do automatskog upisivanja podatka o šifri naplate i knjiženja naplate u korist računa klijenta, bez potrebe da klijent posebno obavesti banku o tom osnovu.

  Iz NBS navode da u na ovaj način razrešene nedoumice banaka i njihovih klijenata u vezi s primenom propisa iz oblasti platnog prometa sa inostranstvom, a koje se odnose na realizaciju priliva iz inostranstva.

  Centralna banka ukazuje na to da već nekoliko godina unazad većina banaka omogućava svojim klijentima da podatak o pojedinačnom osnovu naplate iz inostranstva i instrumentu naplate dostave elektronskim putem u okviru aplikacija elektronskog bankarstva, bez obzira na visinu priliva.

  Pritom, kako se dodaje, nema nikakvih smetnji da klijent ovaj podatak dostavi i na drugi način koji je ugovorio s bankom, kao što je korišćenje uobičajenih kanala elektronske komunikacije (npr. SMS ili imejlom).

  „Uvereni smo da ovakav pristup bitno doprinosi unapređenju uslova za poslovanje IT sektora u našoj zemlji, ali i opštem poboljšanju poslovne klime“, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Blic, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • BASQ

   NBS i država očigledno nisu svesni koliko novca naših IT stručnjaka se sliva na račune banaka u okolnim zemljama, gde imamo nerezidentske račune, jer bežimo od visokoh poreskih stopa koje su propisali ovde. Neka spuste ukupne troškove na 5% i videćete da će ova država da procveta. Čisto informativno, 1000 EUR mesečno je mala cifra. Bolje da uzmete i tih 5% nego da to uzimaju Mađari, Rumuni, Bugari, Bosanci, Kiprani, ....

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE