Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kokain preplavio Evropu, naručuje se i dostavlja kao pica

  Doći do kokaina u Evropi je postalo lako, kao dostava pice. Dovoljno je da mušterija naruči supstancu preko šifrovanog naloga Vocap ili Signali i ubrzo mu se dostava ispručuje na datu adresu putem motorizovanog kurira – za oko 70 evra po gramu.

  Ovaj savremen način već važi u većini zapadnoevropskih gradova, gotovo i da nije tajna. Nije tajna i da se svakog dana u Londonu potroši oko 23 kilograma prvoklasnog kokaina, što znači da u engleskoj prestonici dnevno cirkuliše 567.000 doza kokaina, vrednih oko 2,75 miliona funti.

  Godišnja vrednost londonskog trižišta je oko milijardu funti, što je oko osam tona, a po ukupnoj dnevnoj potrošnji, posle Londona, sledi Barselona (12,74 kilograma), Amsterdam (4,62 kilograma) i Berlin (4,62 kilograma).

  Od 15 gradova koji su se našli u vrhu potrošnje po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj – Cirih, Sent Galen, Ženeva, Bazel, Bern.

  Belgija je imala reputaciju dosadne zemlje koja poštuje vladavinu zakona, da bi nedavno postala evropski centar za trgovinu kokainom. Na Antverpen otpada 40 odsto svih zaplena kokaina u Evropi, pošto je ova belgijska luka postala ulazna tačka za južnoamerički kokain.trgovinski deficit

  Godišnje kroz Antverpen u proseku prođe 12 miliona kontejnera, a samo dva odsto podleže detaljnom carinskom pregledu. Mogućnosti šverca droge kroz ovu luku su zato gotovo neograničene.

  Količina zaplenjene droge u Evropi se stalno povećava. Samo u Antverpenu prošle godine je zaustavljeno 80 tona kokaina, a 2016. samo 30 tona. Tokom 2021. godine širom Belgije je zaplenjena 101 tona kokaina, a Holandija je na drugom mestu po zapleni u EU, sa 80 tona.

  Ključni „distributeri“ sa zapadnog Balkana

  Policija smatra da je zaplenjeno samo oko 10 odsto od ukupne količine kokaina koja ulazi na evropsko tržište.

  Ključnu ulogu u ilegalnoj distribuciji i prodaji imaju kriminalne organizacije sa zapadnog Balkana, pre svega iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tvrdi Ekonomist.

  Balkanske kriminalne organizacije su čak otvorile nove kanale za šverc. Droga je nekada u Evropu stizala iz Kolumbije preko mediteranskih luka, ali su balkanski mafijaši uspostavili nove kontakte i filijale u drugim južnoameričkim zemljama, poput Ekvadora, Perua Venecuele i sada šalju kokain direktno u severnoevropske luke. Ove kriminalne organizacije preuzele su kontrolu nad celim lancem snabdevanja i tako povećale svoj profit.

  Prema pisanju Skaj njuza, tržište je poslednjih godina postaje sve konkurentnije, pošto je u trgovinu uključeno sve više kriminalnih grupa.

  Evropa je trenutno najatraktivinije tržište za kriminalne bande. Uz to, cene u Evropi su mnogo više, a rizici mnogo manji nego u Južnoj i Severnoj Americi, a manje je konkurencije i manje je rizika.

  50 miliona „korisnika“ u Evropi

  Kokain zbog tretmana da je „droga za žurke“ ima manje negativan tretman u odnosu na ostale opojne droge. Kazne za konzumaciju ovog belog praha u praksi su manje u odnosu na čitavu skalu drugih.

  Broj uhvaćenih vozača pod dejstvom kokaina polako sustiže broj alkoholisanih. Osumnjičeni u konzumiranju kokaina su i dva prethodna britanska premijera, neki poslanici Evropskog parlamenta, ministri u nekoliko vlada. Mnoge javne ličnosti više i ne kriju da su probali.

  Evropska agencija za opservaciju droga procenjuje da je 15 miliona Evropljana barem jednom probalo kokain. Smatra se inače da je kokain već preplavio Evropu, da u bogatijim zemljama našeg kontinenta je već formirana armija od više od 50 miliona – stalnih korisnika i redovnih kupaca.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE