Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko plaća NAJSKUPLJE REŽIJE i gde je tu Srbija?

  Svetska baza za statističke podatke Numbeo objavila je dopunjene izveštaje vezane za troškove života u zemljama sveta, a koji se tiču prosečnih cena komunalnih i drugih usluga koje građani plaćaju svaki mesec.

  Statistika koju je priredio Numbeo, odnosi se na cene usluga kao što su struja, grejanje, voda, ali i odvoz smeća.

  Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje sveta, a tabela je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara.

  Ono što se može primetiti prema objavljenoj tabeli jeste da područje Evrope, bar kada je reč o prosečnim cenama osnovnih usluga, predstavlja „najskuplji“ deo sveta za život.

  Prema statistici Numbea, Nemačka predstavlja ubedljivo najskuplju državu kada je reč o prosečnoj ceni osnovnih usluga, pa će tako građani ove zemlje platiti oko 225 evra za mesečne račune.

  Među 10 najskupljih država nalaze se samo dve neevropske države, tačnije Izrael i Hongkong. Stanovnici ovih područja tako će za troškove izdvojiti 199, odnosno 198 evra.

  Na istoj tabeli Numbea, uvrštene su i zemlje regiona.

  Prema podacima, Srbija je 32. najskuplja zemlja na svetu kada je reč o osnovnim uslugama. Naši gađani, u proseku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 kvadrata, trebalo bi da izdvoje 129 evra, što je otprilike isti iznos koji moraju da izdvoje i građani Južne Koreje, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

  Kada je reč o ostatku regiona, ubedljivo najskuplja zemlja za život je Slovenija koja se na ovoj tabeli našla na petom mestu. Za osnovne usluge u ovoj državi, građani moraju izdvojiti skoro 200 evra.

  Druge zemlje regije plasirane su nešto niže na listi, pa se tako Hrvatska nalazi na 20. mestu, te se prema podacima u ovoj državi za režije treba izdvojiti 159 evra.

  BiH se nalazi na 35. mestu s troškovima osnovnih usluga od 124 evra, a „jeftinije“ zemlje regije prema ovoj statistici su Severna Makedonija (49) gde je za osnovne troškove potrebno izdvojiti 97 evra, Crna Gora (50) gde je potrebno izdvojiti 95 evra, te Albanija (63), gde se troškovi kreću oko 70 evra.

  „Najjeftinija“ država za život, bar kada je reč o regionu, je Kosovo* gde za osnovne usluge građani moraju da izdvoje 54 evra.

  Zanimljivo je da od Srbije, prema podacima Numbea, pojedine daleko razvijenije zemlje Evrope imaju jeftinije mesečne račune, kao što su Španija, čiji građani plaćaju 114, odnosno Portugalija sa 101 evrom mesečnih rashoda.

  Izvor: Klix

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE