Ko ne vakciniše decu u Nemačkoj, biće kažnjen sa 2.500 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko ne vakciniše decu u Nemačkoj, biće kažnjen sa 2.500 evra

  Nemački Bundestag usvojio je zakon kojim se propisuje obavezna vakcinacija dece od marta 2020. i kazna do 2.500 evra za roditelje koji odbiju da vakcinišu dete.

  Zakon je dobio podršku vladajućih demohrišćana i socijaldemokrata, kao i opozicionih liberala. Nekoliko poslanika Zelenih i Levice uzdržali su se od glasanja, a poslanici Alternative za Nemačku su glasali protiv.

  Prema rečima ministra zdravlja Jensa Špana, ovo je “zakon o zaštiti dece u pravom smislu te reči”. “Male boginje nisu dečje oboljenje”, rekao je Špan dodajući da je ova zaraza izuzetno prenosiva i predstavlja “mučenje za decu i odrasle”.

  Novi zakon propisuje da će od marta 2020. roditelji za prijem dece u vrtić ili školu morati da dokažu da su im deca vakcinisana. Obaveza vakcinacije odnosi se i na sve koji rade sa decom, osoblje u vrtićima, školama, medicinskim ustanovama i socijalnim ustanovama.

  Deca i osoblje u ovim ustanovama imaće rok da najkasnije do kraja jula 2021. donesu dokaz da su vakcinisani ili da su preležali boginje.

  Iako ovaj zakon, zapravo, propisuje obavezu vakcinisanja protiv malih boginja, deca će biti zaštićena i od zauški i rubeola, a u nekim slučajevima i od ovčijih boginja, jer je u Nemačkoj moguće nabaviti samo trovalentne ili četvorovalentne vakcine, a ne vakcine za svaku bolest posebno.

  Male boginje spadaju među najzaraznije bolesti u svetu i šire se kapljično i fizičkim kontaktom.

  Zakon je naišao i na kritike i na pohvale. I dok je Nemački etički savet izneo zabinutost zbog mešanja države u ovu oblast, brojni zdravstveni radnici i Nemačka lekarska komora pozdravili su odluku, ocenjujući je kao “važan korak u pravo vreme”.

  Nemačka se suočava sa velikim porastom slučajeva malih boginja, pa je tako u ovoj godini registrovano oko pet stotina obolelih.

  Prošlog avgusta SZO je objavila izveštaj u kojem navodi da postoji “dramatični povratak” malih boginja u Evropi, delimično pomognut odbijanjem vakcinacije, sa skoro 90.000 ljudi koji su oboleli u prvoj polovini 2019. godine.

  I dok je nemačka lekarska komora podržala donošenje ovog zakona, Udruženje “Lekari za individualno odlučivanje o vakcinaciji” usprotivili su se tome, smatrajući da bi svaki roditelj trebalo da ima pravo da odluči da li će imunizovati svoje dete.

  I dok protivnici smatraju da ovaj zakon uskraćuje slobodu, ministar zdravlja ističe da se njegova ideja o slobodi ne zaustavlja samo na nivou individue i da se postavlja pitanje da li neko u javnom prostoru “druge nepotrebno izlaže opasnosti”.

  “A infekcija malim boginjama je nepotrebna opasnost u 2019. godini”, rekao je Špan. “Sloboda takođe znači da ja neću nepotrebno druge izlagati riziku i zbog toga je, gledajući iz perspektive osiguranja slobode, ovo dobar zakon, jer štiti slobodu i zdravlje”, zaključio je Špan.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE