Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Mekenzi Bezos, žena “teška” 36 mlrd. USD

  Mekenzi Bezos bila je 25 godina u braku s osnivačem Amazona Džefom Bezosom. Davne 1996. godine Delila je svoju kancelariju s mlađim kolegom u prostoru koji je ujedno bio i kuhinja kompanije.

  Radila je 12 sati dnevno u računovodstvu Amazona, a noću bi se uputila u skladište kako bi pakovala narudžbine.

  „Ona je u firmi dala veliki doprinos. Zaista je talentovana osoba ali se pomalo izgubila kao supruga milijardera“, rekao je jedan zaposleni u Amazonu.

  Mekenzi Bezos je žena koja je učestvovala u transformaciji male on-lajn  knjižare u moćnog diva i kompaniju čija je vrednost procenjena na više od bilion dolara.

  Iako nikada nije volela da bude u centru pažnje, razvod od Džefa šokirao je mnoge.

  Roditelji četvoro dece potpisali su razvod u julu, a Maekenzi je dobila 25 odsto svojih deonica u Amazonu. Taj udeo trenutno vredi 36,1 milijardu dolara, što je dovoljno da se plasira na 15. Mesto Forbsove liste.

  „Trebalo je da dobije 50 odsto kompanije. Ipak je Mekenzi bila ravnopravan partner nakon osnivanja kompanije“ rekao je Nik Hanauer, jedan od prvih ulagača Amazona.

  Forbs je pokušao da dođe do podataka o ovoj tajanstvenoj ženi pa su kontaktirali stotine njenih prijatelja, te bivših kolega. Oni su im dali prilično nejasnu sliku ove izuzetno talentovane žene koja voli svoju privatnost. Otkrili su da se tiho isticala u svakoj fazi svog života.

  Mekenzi je odrasla u San Franciscu, kao srednje dete. Sa šest godina napisala je knjigu na 142 stranice zvanu „The Book Worm“. Maturirala je godinu ranije, a studirala je na Kejmbridžu i Prinstonu, gde je diplomirala. Njen mentor za diplomski rad bio je nobelovac Toni Morison.

  Nakon što je diplomirala, zaposlila se u fondu D.E. Shaw, gde je započela druženje s Džefom Bezosom. U stvaranju kompanije Amazon bila je uključena od samog početka i učinila je za firmu sve što je znala.

  Iz firme se povukla kada je Amazon stupio u javnost 1997. godine. Poslednjih dvadesetak godina njenog života javnosti su potpuna nepoznanica.

  Godine 2018. ona i Džef su izdvojili dve milijarde dolara za borbu protiv beskućništva i podršku neprofitnim predškolskim ustanovama. U julu, nakon što se njihov razvod bližio kraju, kazala je da će posle razvoda pola svog bogatstva donirati u humanitarne svrhe. No nije rekla kome će novac otići u ruke.

  Izvor: Klix.ba

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE