Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Malom smestio jelku

  Piše: Milenko Vasović

  Bruka je pukla. Izvlačenje para iz Beogradske kase toliko je očigledno, da ni najava poništenja ugovora za novogodišnju jelku teškog 83.000 evra, ne može da ispegla stvar.

  Zato što taj tender razgolićuje prirodu vlasti više nego sve akcije opozicije i više nego svi tekstovi u malobrojnim nevladinim medijima. Ako su gradski čelnici za 18 metara plastike nameravali da plate koliko i za solidan dvosoban stan, kako da im verujemo da su se u drugim poslovima ponašali domaćinski.

  Prvo što običan građanin pomisli je, a šta ćemo sa „fontanom“? Zašto je plaćena dva miliona evra ako je njena kataloška vrednost četiri puta manja? Što gradonačelniku nije palo na pamet da i taj ugovor raskine?

  Niko se nije potresao ni kada je obelodanjeno pražnjenje kase kroz ukrasnu rasvetu, nisu ništa značile ni krivične prijave. E, sad se dešava nešto drugo, i državni mediji su se odjednom zainteresovali za to bahaćenje gradske vlade.

  Tako je vest o ceni jelke osvanula na naslovnoj strani najstarijeg lista na Balkanu, a mogla se videti i u Dnevniku RTS. Da stvar bude još neobičnija, državna agencija je mimo običaja izveštavala  sa protestnog skupa Demokratske stranke ispred najskuplje jelke u istoriji srpskog jelkizma.

  A odmah se oglasilo i Više tužilaštvo koje je odlučilo da ispita slučaj. Takve se stvari ne događaju bez razloga.Taj nagli interes za arčenje narodnih para mogao bi da bude naznaka kadrovskih promena u vladajućoj naprednoj stranci.

  Lično mislim da je Siniša Mali morao davno biti odstranjen iz politike i odmaknut od svake državne kase. Međutim, premijer pa predsednik Srbije nekako je terao inat sa građanima tvrdeći da je Mali najbolji gradonačelnik u istoriji Beograda. I Mali je terao inat  građanima maltretirajući ih raskopanim ulicama i ludilom u saobraćaju. Inat na inat jednako zijan.

  Poslednje ankete o predizbornom raspoloženju Beograđana pokazuju da naprednjačkoj vlasti nije sigurna pobeda u Beogradu. Jedan od razloga za eventualni slab rezultat svakako leži i u Siniši Malom i načinu na koji je on vodio prestonicu. To se Beograđanima naročito ne dopada.

  Nemojte se iznenaditi ako se za koji dan oglasi najmoćniji čovek u Srbiji i preporuči Malom da se povuče, jer, bože moj, taj pokušaj pljačke nije smeo da se desi. Možda ćemo čuti i obrazloženje da “najbolji gradonačelnik u istoriji” nema lični udeo u tom skandalaznom poslu ali da mora da snosi odgovornost za postupke svojih saradnika.

  Tako bi Mali, koji sam ne oseća potrebu da podnese ostavku, bio žrtveno jagnje koje bi moglo da bude dobar marketinški trik za predizbornu kampanju. Ako se to desi, onda je velika verovatnoća da je i afera sa jelkom isplanirana i odrađena kao deo te kampanje. I zbog toga je i odloženo uklanjanje Malog “do kraja leta” kako nam je to prvi kadrovik Srbije još proletos najavio.

  Zna najmoćniji koliko osiromašena gomila voli da se pred nju baci krivac. Ko misli da grešim, neka mi plati novogodišnju kafu na Zlatiboru.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ing Zoran Vukov

   Problem plaćanja jelke je samo pokazatelj kako se lako troši novac koji je nezakonito naplaćen kroz naplatu daljinskog grejanja u Beogradu, sa falsifikovanim cenovnikom Beogradskih elektrana koji koristi Infostan, a koji ustvari fakturiše grejanje a da ne očitava kalorimetre već koristi cenu 1432,71 din/m2 god (koja je dvojna i neispravno formirana) i služi za reketiranje građana i naplatu dvostruko većeg iznosa od pravilno utvrđene. Cena 1432,71 din/m2 god je formirana sa količinom kwh od 189,2615 kwh/m2 stana x 7,57 din/kwh (prodajna cena kwh)= 1432,71 din/m2 god. Ovakvim prikazom cene krije se od korisnika cena kwh koja nije data u računu Infostana, a nema ni količina kwh koja se mesečno akontaciono kupuje tokom 12 meseci. Toplana ne prodaje m2 stana već prodaje kwh i nemože da krije 50 i više godina količine kwh koje naplaćuje. Ta prevara je omogućena jer korisnicima nije prikazano u računu koliko kwh se akontaciono fakturiše a na kraju grejne sezone se ne prikazuje OBRAČUN između kupljenih kwh akontaciono i isporučenih kwh u grejnom periodu. Ako stan od 60 m2 plaćajući godišnje 1432,71 din/m2 stana plati 85.962,60 din -7%popust=79.945,22 din a pri tome kupi 189,2615 kwh/m2 x 60 m2=11.355,69 kwh. Koliko kwh korisnik stana od 60 m2 dobije. Praćenjem isporuke kwh objektu i delenjem sa ukupnom stanbenom površinom (u zadnjih 12 grejnih sezona) dobijena je prosečna isporučena količina kwh/m2 stana od 97,73 kwh/m2 stana god. (gde se greje i hodnik i dr) a po UKUPNOJ ZAGREVANOJ POVRŠINI OBJEKTA koja je veća dobijeno je 91,2405 kwh/m2 god .(sa ovom količinom se formira ispravna cena za plaćanje grejanja tako što se množi sa cenom kwh od 7,57 i dobija ispravna cena=690,69 din/m2 god.(i ta cena se zove ISKUSTVENA. Ovo se krije od građana ne prikazivanjem stanja kalorimetra koji su ugrađeni u predajne stanice već pre 12 god ova sezona je 13-ta. Tako plaćajući praktično 2 grejne sezone prikupljeni novac bez obračuna koristi se za pljačku kroz razne radove pa i za kupovinu jelke , plaćanje fontane, preoravanje ulica i dr. Otuda i ta borba da se ovlada gradskom kasom jer očigledno niko ne kontroliše ovako nezakonito trošenje novca pa ni Državni revizor , tužilaštvo za organizovani kriminal. Pošto građane nema ko da štiti od krađe koja je zacrtana od same Vlasti, pa i nezakonitom Uredbom o određivanju cena toplotne energije gde se prikazuje godišnja potrošnja u formuli 140 kwh/m2 zagrevanog prostora a stvarna je od 90 -92 kwh/m2 god i time se uvećava naplata kod korisnika koji plaćaju grejanje navodno "PO UTROŠKU" U državi gde se buđet puni krađom i umanjenje penzija koje su stečeno pravo nemože se govoriti o zakonitom radu gradskih i državnih institucija jer je kriminal i korupcija metastazirala izborom kadrova na ključna mesta u vlasti.

  • sole

   jos 10 % penzionerima,glasali su,primaju pakete,sada je red da zadovolje vlast i plate jelku,fontanu........

  • Jelena M.

   Sve je to ovaj narod izabrao, narod bira vlast. Neka i sledeći put glasaju za njihovog dragog Vučića pa će do kraja života jesti gloginje i diviti se još skupljim postignućima od fontane i jelke. Gledam na autobuskim stanicama nevrovatno velik broj ljudi stoji i čeka autobus, kao u vreme Miloševića i sankcija, i niko se ne buni, ko ovce pokorno stoje i slušaju, a u Japanu kad autobus zakasni 2 minuta direktori sami sebi daju ostavku. Ej, gde mi živimo.

  • jasna

   I pored obesti sadašnje vlasti i rasipanja narodnih para, ovaj narod i dalje ćuti i trpi. Valjda je onda ovo što se dešava i zasluženo. Ne mogu da shvatih to pomahnitalo glasanje za uništitelje, to nije zdravo već bolesno stanje. Da li gradjani vole da su bolesni i da imaju o čemu da kukaju kao kukavice. Oni koji to ne žele, odlaze odavde jer je ovde razradjena takva mašinerija za održavanje na vlasti, da u skorije vreme neće biti drugačije, a lekara sve manje...i šta ćemo tada???

  • Omladino, BEZI!

   Sve su to trice i kucine. Jedina istina je OMLADINO, BEZI!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE