Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac (Unsplash)

  Klub bogataša od 200 mlrd. $ prazan: Donedavno imao samo JEDNOG člana

  Ovo je verovatno najelitniji klub na svetu, a njegovi članovi su milijarderi. To je jedan od onih klubova za čiji je ulaz potreban Herkulov trud.

  Vrlo, vrlo malo njih je uspelo da uđe. Retko se može naći više od dva člana u isto vreme. Početkom godine u klubu je bila samo jedna osoba. Ta osoba je Ilon Mask, izvršni direktor kompanija Tesla, SpaceX-a, Twitter-a i još nekoliko.

  Ovaj klub je namenjen milijarderima čije bogatstvo dostiže najmanje 200 milijardi dolara. Mask je do pre nekoliko dana bio jedini član ovog prestižnog kluba, ali ga liberali kritikuju kao simbol stalnog širenja jaza između onih koji imaju sve i onih koji nemaju ništa.

  Lista najplaćenijih direktora milijarderi

  Tesla direktor, CEO Ilon Mask (AP Photo/Jae C. Hong, File)

  Maskovo bogatstvo se smanjilo za 80,4 milijarde dolara od januara i iznosi 190,0 milijardi dolara od 5. novembra, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Ipak, on je i dalje najbogatiji čovek na svetu.

  Mask svoje ogromno bogatstvo duguje akcijama Tesle. Stoga od toga i zavisi. Ako deonice proizvođača električnih vozila padnu, to negativno utiče na Maskovo lično bogatstvo.

  Od januara, Tesla je doživela da se njegova tržišna vrednost topila za više od 450 milijardi dolara, na šta je svakako uticala politika nulte COVID-19 u Kini, kontinuirani poremećaji u lancima nabavke i rastuće cene sirovina. Ali na kompaniju takođe utiču i zabrinutosti oko čitavog tehnološkog sektora jer bi usporavanje privrede moglo da se pretvori u recesiju.

  Milijarderi ostali bez bogatstva

  Ovo makroekonomsko okruženje ima važne posledice u rangiranju najvećih svetskih bogatstava budući da među 10 najboljih dominiraju tajkuni iz Silicijumske doline.

  Francuski biznismen Bernar Arno drugi je najbogatiji čovek na svetu, ali je bogatstvo izvršnog direktora luksuzne kompanije LVMH od januara smanjeno za 34,4 milijarde dolara na 144 milijarde dolara.

  milijarderi

  Bernar Arno

  Indijski biznismen Gautam Adani treći je najbogatiji čovek na planeti s bogatstvom procijenjenim na 133 milijarde dolara. Adani, koji je na čelu industrijskog konglomerata, jedina je ličnost u Top 10 kojoj je bogatstvo poraslo od januara. Skočilo je za 56,2 milijarde dolara.

  Džef Bezos je četvrti sa bogatstvom procijenjenim na 114 milijardi dolara. Pad osnivača Amazona posledica je naglog pada tržišne vrednosti giganta e-trgovine, koji je izbačen iz kluba kompanija čija je tržišna vrednost veća od 1 bilion dolara. Amazon je upozorio da će narednih nekoliko meseci biti veoma teški.

  Bezos je od januara izgubio 78,4 milijarde dolara, prenosi The Street.

  Zakerberg, veliki gubitnik

  Bil Gejts, suosnivač softverskog giganta Microsofta, peti je najbogatiji čovek na svetu s procijenjenim bogatstvom od 107 milijardi dolara, što je pad od 31,4 milijarde dolara od januara.

  Legendarni investitor Voren Bafet nalazi se na šestom mestu, sa bogatstvom od 100 milijardi dolara. Bafet, koji je često hvaljen zbog svojih dobrih ulaganja, doživio je da se njegovo bogatstvo istopilo za 8,64 milijarde dolara od januara.

  Voren Bafet milijarderi

  Voren Bafet, milijarderi (Screenshot)

  Nema drugih milijardera iznad 100 milijardi dolara. Ostala četiri člana Top 10 imaju bogatstvo u rasponu od 90 do 80 milijardi dolara.

  Lari Elison je na sedmom mestu sa bogatstvom procenjenim na 90,9 milijardi dolara. Suosnivač kompanije Oracle ( ORCL ) izgubio je 16,3 milijarde dolara ove godine.  Indijski biznismen Mukeš Ambani je osmi sa procenjenim bogatstvom od 89 milijardi dolara, što je pad od 986 miliona dolara u 2022.

  Lari Pejdž, suosnivač Alfabeta, matične kompanije Gugla, deveti je sa neto bogatstvom od 81,4 milijarde dolara, što je 47 milijardi dolara manje od januara. Pejdž je nedavno upozorio da su teška vremena pred nama.

  Stiv Balmer, bivši izvršni direktor Majkrosofta, je 10. sa bogatstvom procenjenim na 79,7 milijardi dolara. Njegovo neto bogatstvo se smanjilo za 26 milijardi dolara od početka godine.

  mark zakerberg milijarderi

  Mark Zakerberg, milijarderi (YT)

  Značajan je pad Marka Zakerberga, izvršnog direktora imperije društvenih medija Meta Platforms čije su sporne opklade na metaverzum doprinele padu na berzi matične kompanije Facebook, Instagram i WhatsApp.

  Zakerberg je tek 29. najbogatija osoba na svetu sa bogatstvom procijenjenim na 35,2 milijarde dolara, što je 90,3 milijarde dolara manje od januara. A do skoro je bio u top 10 najbogatijih ljudi na svetu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE