Kineska vlast udarila na Alipay, potonule akcije Alibabe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineska vlast udarila na Alipay, potonule akcije Alibabe

  Akcije kineske tehnološke kompanije Alibaba naglo su pale nakon što su izveštaji pokazali da regulatori žele da eliminišu  Alipay aplikaciju za plaćanja sa više od milijardu korisnika kompanije u vlasništvu kineskog milijardera DŽeka Ma.

  Peking nastoji da stvori posebnu aplikaciju za tržište visoko profitabilnih zajmova kompanijama, u momentu kada vlast vrši novu represiju nad tehnološkim sektorom.

  Kineski regulatori su navodno zabrinuti zbog pojave finansijskog rizika u ekonomiji jer je Alipay prošle godine dostigao cifru od 10 odsto potrošačkih kredita koji kao obezbeđenje nemaju hipoteku.

  Regulatori su već naredili kompaniji Ant Group da odvoji poslovanje svoja dva kreditna preduzeća, Huabei i Jiebei, od ostatka svoje finansijske ponude.

  Peking želi da se ta dva preduzeća podele u zasebnu nezavisnu aplikaciju, a takođe zahteva od Ant Grupe da podatke o korisnicima podeli sa regulatorom koji će biti delimično u državnom vlasništvu, navodi Fajnešel Tajms.

  Vest je u ponedeljak oborila cene akcija Alibabe za čak šest odsto zbog zabrinutosti ulagača zbog najnovijeg poteza države.

  Alibaba je u aprilu platila rekordnu kaznu od 2,8 milijardi dolara (2 milijarde funti) kao rezultat poravnanja zbog iskako bi rešila istragu kineskih regulatora o antikonkurentnoj praksi u kompaniji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE