Kazna Eplu zbog "usporavanja" starijih ajfona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kazna Eplu zbog “usporavanja” starijih ajfona

  Tehnološki gigant Epl mora da plati kaznu 25 miliona evra jer je tajno usporavao starije verzije ajfona.

  Kaznu je nametnula francuska konkurencija i zaštitnik potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obavešteni o ovim merama kompanije.

  Zaštitnik je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema (10.2.1 i 11.2) može usporiti njihove uređaje. Epl, koji je 2017. godine priznao da zaista usporava starije verzije ajfon uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem rešen regulativom.

  Pored kazne koja je doneta zbog “obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači”, kompanija Epl će na svojoj stranici morati da postavi saopštenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mesec dana, prenosi Independent.

  Prošle godine, Epl je obećao da će biti iskreniji s potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja. Iz kompanije tvrde da ovaj potez zapravo treba da produži život uređajima, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model.

  Ovaj se problem pojavi svaki put kad Epl izbaci noviju verziju svog iOS operativnog sistema. Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

  “Svi naši postupci su uvek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno naglasiti. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvek dobronamerni”, izjavio je izvršni direktor Epla Tim Kuk.

  Izvor: Klix

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE