Kao što je Vučić najavio pre mesec dana - MINIMALAC 35.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs, mladi

  Kao što je Vučić najavio pre mesec dana – MINIMALAC 35.000 RSD

  Ministarstvo finansija Srbije je na pregovorima o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu predložilo da ona iznosi 35.012 dinara, rekao je predstavnik sindikata UGS “Nezavisnost” Zoran Ristić, posle druge runde pregovora socijalnih partnera, Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

  On je za Betu rekao da su predstavnici Ministarstva finanisja predložili da se minimalna mesečna zarada sa sadašnjih 30.900 dinara poveća na 35.012 dinara, odnosno za 9,4 odsto, ali bez konkretnih predloga za poresko rasterećenje koje su tražili poslodavci.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još pre mesec dana rekao je da će minimalna zarada za sledeću godinu iznositi 35.012 dinara.

  “Predstavnici Ministarstva finanisija su predložili da minimalna mesečna zarada za sledeću godinu iznosi 35.012 dinara, ali nisu imali predloge za konkretna poreska rasterećenja koja traže poslodavci”, rekao je Ristić.

  Ristić: Sindikati odbijaju da prihvate povećanje zarade bez smanjenja poreskih nameta

  Sindikati, UGS “Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) su, kako je rekao, saglasni da se poveća neoporeziva osnovica koja ove godine iznosi 18.300 dinara, ali ne i da se umanje doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje jer bi se na taj način smanjili i prilivi u te fondove i ugrozilo njihovo funkcionisanje.

  Ristić je rekao da poslodavci odbijaju da prihvate bilo kakvo povećanje minimalne zarade ukoliko se to ne kompenzuje smanjenjem poreskih nameta, odnosno da taj trošak snosi država.

  Poslodavci su ranije pedlagali da povećanje minimalne zarade iznosi oko šest odsto, koliko se očekuje da bude privredni rast uz odgovarajuće poresko rasterećenje, a sindikati su tražili da minimalna zarada bude 39.000 dinara, koliko se očekuje da bude vrednost minimalne potrošačke korpe.

  Pregovori se nastavljaju u petak 27. avgusta nakon čega se se održati sednica Socijalno-ekonomskog saveta i konstatovati da li je i kakva saglasnost postignuta. Ako socijalni partneri ne postignu dogovor o visini povećanja minimalne zarade konačnu odluku će prema Zakonu o radu doneti Vlada Srbije.

  Podsetimo, početkom jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “želimo da podižemo plate, a posebno minimalac”

  “Želimo da i minimalac povećamo, da on bude veći od 35.000 dinara. Što bi značilo da niko u Srbiji nema platu ispod 300 evra. Lakše je da se živi sa 35.000 nego 15.500 dinara, pre nego što sam postao predsednik vlade”, rekao je tada.

  Vučić: Znam da ne može da se živi sa 300 EUR, ali može bolje nego 2012. sa 159

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE