Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KAO NEKAD: Novosađanima SVE ČEŠĆE kradu gorivo iz rezervoara

  Poslednjih meseci sve više Novosađana se žali na jedan fenomen, koji je, uz skidanje patika na ulicama, možda i najkarakterističniji upravo za razdoblje devedesetih u Srbiji, a u pitanju je krađa goriva.

  Iako nema hiperinflacije i ratova, cene goriva konstantno rastu. Tako danas za litar dizela mora da se izdvoji oko 173 dinara, a za benzin 169 dinara.

  Poslednjih meseci sve više Novosađana se na krađu goriva. Pojedini Novosađani, u poslednjih nekoliko meseci, našli su se u situaciji da ih dočeka upaljena lampica za gorivo, iako prilikom parkiranja nisu ostavili prazan rezervoar. Rezervoar je, umesto njih, ispraznio neko drugi.

  U protekla dva meseca redakciji 021.rs obratilo se više građana sa žalbom da im neko krade gorivo iz rezervoara, a objave u vezi sa ovim problemom delili su Novosađani i na društvenim mrežama.

  „Hteo bih da vam ukažem na problem krađe benzina iz automobila. U proteklih mesec dana već drugi put su mi iz auta izvukli gorivo. Iako sam posle prošle krađe stavio čep sa ključem, ni to nije sprečilo. Znam da je praktično nemoguće sprečiti ovakve krađe i osećamo se nemoćni u ovakvim situacijama, pa bi mala uteha bila kada bi se barem čulo za ovaj problem“, napisao je jedan čitalac početkom novembra.

  Sa istim problemom redakciji se javio i Novosađanin Bojan Vasiljević, koji kaže da je poslednjih dana krađa goriva sve češća.

  „U automobilu moje majke se u tom momentu nalazilo oko 3.000 dinara goriva kada je ostavila auto. Kada je sledeći put sela za volan sijala je rezerva, a čep je bio razvaljen. Isto kao tokom devedesetih“, kaže Vasiljević za 021.rs.

  On dodaje da ovaj slučaj nije prijavljen policiji, ali da zna nekolicinu komšija kojima je takođe kradeno gorivo u proteklom periodu. „To je krađa u vrednosti od 3.000 dinara tako da policija možda izađe da upiše to, ali neće rešiti taj slučaj. Još jednom je sistem učinio sve da zaštiti kradljivce“, zaključuje on.

  Sredinom oktobra se na krađu goriva požalila i jedna stanovnica Novog naselja. Početkom oktobra krađa goriva je bila problem i na Limanu. U grupama na društvenim mrežama građani su se žalili da je problem postao rasprostranjen.

  Krećem na posao i vidim čep rezervoara pored kola. Upalim, lampica se automatski pali, izvučeno sve do dna. Ovo mi se dešava već drugi put“, požalila se jedna korisnica.

  Pre više od mesec dana 021.rs je prosledio pitanja u vezi sa krađom goriva i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali odgovor do danas nije stigao.

  Već godinama unazad gorivo u Srbiji je među najskupljim u regionu i šire. Takav je bio i slučaj na proleće prošle godine, kada je cena nafte na globalnom tržištu pojeftinila, u Srbiji se za gorivo i dalje izdvajalo najviše u regionu, a cena dizela je bila među najvišima u Evropi. Razlog tome jesu visoke državne akcize na gorivo.

  Izvor: 021

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE