Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako su kompanije Lidl, Mercedes ili Adidas dobile ime?

  Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

  Da li ste se nekad zapitali šta znači Mercedes, BMW, Opel, Volkswagen, Nike, Adidas, Nokia, Nivea, Lidl ?

  Naime, kada je reč o automobilskoj industriji, fabrike uglavnom nose naziv osnivača. Pa tako Renault, Opel, Citroen, Ford, Honda, Peugeot, Rolls-Royce, Porsche, Suzuki, Yamaha i Toyota nose naziv upravo svojih osnivača.

  Međutim, postoji nekoliko izuzetaka. Mercedes je na primer dobio ime po Mercedes Jelinek, koja je bila ćerka austrijsko-mađarskog trgovca, koji je od Dajmlerovog preduzeća poručio preko trideset automobila pod uslovom da se nazovu imenom njegove ćerke.

  Sa druge strane BMW je skraćenica od Bayerische Motoren Werke što u prevodu znači „bavarska fabrika motora“. Alfa je skraćenica od Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, dok Romeo označava prezime jednog od vlasnika. Reč „Volvo“ na latinskom znači „vozim“. Naziv Audi potiče od radionice koja se tako zvala a bavila se upravo proizvodnjom automobila. Sa druge strane, Volkswagen je dobio ime tako što je prilikom osnivanja cilj kompanije bio da proizvodi automobile koji će biti dostupni širim narodnim masama, pa tako Volkswagen u prevodu znači „narodni automobil“, dok naziv Hyndai potiče od istoimene reči koja na korejskom znači „moderan“.

  Nike nosi naziv grčke boginje pobede. Adidas je sastavljen od početnih slova imena i prezumena osnivača Adolfa Daslera, a Reebok je dobio ime po reči rhebok što na južnoafričkom znači „antilopa“.

  Fuji nosi ime najviše planine u Japanu. Nokia je dobila ime po mestu u kom je započela proizvodnju, a naziv Nivea potiče od latinske reči nivis što u prevodu znači „snežnobelo“.

  A da li znate šta znači reč Lidl? Naime, Lidl je dobio naziv tako što je osnivač Jozef Švarc kupio prava da kompanija nosi naziv po njegovom bivšem poslovnom partneru koji se prezivao Lidl. Ako se pitate zašto kompanija ne nosi naziv osnivača, to je zato što Švarc znači „crno“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE