Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako nadležni „BRANE“ pad Beogradskog unverziteta?

  Oštar pad Beogradskog unverziteta na Šangajskoj listi za više od 100 mesta ima svoje objašnjenje, tvrde u resornom ministarstvu, kao u rektoratu, koji pritom taj pad ne vide kao neuspeh, naprotiv.

  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je konkurencija među univerzitetima širom sveta sve oštrija, a ulaganja u nauku i visoko obrazovanje, posebno u Aziji, su sve veća, tako da to što se srpski univerziteti nalaze na listi najuspešnijih može smatrati određenim uspehom.

  Ministarstvo je navelo da je jedan od razloga pada to što naši univerziteti nemaju više nijednog naučnika koji se nalazi na listi najcitiranijih naučnika na svetu, a da taj kriterijum utiče sa 20 odsto na ukupan skor svakog univerziteta.

  Dodaje se i da se ukupno 30 odsto poena dobija na osnovu toga da li univerzitet ima naučnike, bilo među zaposlenima ili bivšim studentima koji su dobili Nobelovu nagradu ili Fildsovu medalju, a da dodatnih 20 odsto poena nosi broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science i da su i po tom kriterijumu naši univerziteti loše pozicionirani.

  „S druge strane, kada se pogleda broj radova naših istraživača u časopisima sa SCI i SSCI liste, naši univerziteti su kotirani odlično. Po ovom kriterijum, Univerzitet u Beogradu se nalazi čak ispred nekih univerziteta koji su među 100 najboljih na svetu“, navodi se u saopštenju.

  „Pozicija univerziteta na Šangajskoj listi je rezultat višedecenijskog rada. Sve prethodno nam ukazuje da je potrebna ozbiljna reforma sektora visokog obrazovanja i nauke, i da u toj reformi, pored države, moraju da učestvuju i univerziteti“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo je navelo da je pristupilo sveobuhvatnoj reformi finansiranja nauke, osnovan je Fond za nauku, i već je raspisan prvi poziv, kao i da je pre mesec dana usvojen i novi Zakon o nauci i istraživanjima.

  Rektorka: U regionu smo još uvek najbolji

  Univerzitet u Beogradu jeste pao, ali nikako ne možemo govoriti o neuspehu, rekla je rektorka Univerziteta Ivanka Popović, ističući da smo i dalje smo među 500 najboljih univerziteta u svetu.

  „Smatram i dalje da je naša pozicija u top-500 izvanredan uspeh za jedan univerzitet koji dolazi iz zemlje koja ima ograničene mogućnosti da finansira nauku, istraživanja i uopšte visoko obrazovanje. Mi smo u regionu još uvek najbolji“, rekla je Popovićeva za Tanjug.

  Ona je dodala da su sa Univerziteta u Beogradu najavljivali da će doći do pada na Šangajskoj listi, zato što postoje mnogi faktori koji utiču na plasman jednog univerziteta.

  Kako je navela, sticajem okolnosti Univerzitet u Beogradu imao je u protekle dve godine doprinos koji sada ne postoji. Zbog tih nekoliko poena, kako kaže, došlo je do velike promene. „Jako je velika konkurencija i desetinke poena utiču na plasman“, pojasnila je ona.

  Dodaje da je u Srbiji godinama unazad nauka u stagnaciji, ali da se nada da će novim zakonima – Zakonom o fondu za nauku i Zakonom o nauci i istraživanju, u sledećem periodu Univerzitet u Beogradu polako da se konsoliduje i stabilizuje poziciju na Šangajskoj listi.

  „Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi za 2019. godinu nalazi između 401. i 500. mesta, što je znatno lošija pozicija u odnosu na prethodnu godinu (između 301. i 400. mesta).

  Izvor: Beta, B92, Tanjug

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE