Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je na novom poslu: Tatjana Laketa, Opportunity banka

  • Šta je bolje: menjati posao s vremena na vreme ili biti veran jednoj firmi? 

  Ideal sigurnog posla u državnoj službi, sa kog se posle četiri-pet decenija rada penzionišete, uz obavezni sat sa posvetom kompanije – odavno je ušao u istoriju. Promeniti posao nekoliko puta tokom karijere danas je očekivano i uobičajeno, a ja sam uvek za promene, jer mislim da na taj način profesionalno rastemo i razvijamo se. Ne mora to uvek da bude nova firma, može da bude prelazak sa jedne pozicije na drugu poziciju unutar kuće u kojoj radimo, čak i iz jednog segmenta u nešto sasvim drugačije. Na novom poslu, makar i u istoj industriji, uvek puno učimo, jer se i u okviru iste branše razlikuju kompanije, poslovne politike, korporativne kulture, pa je i meni svaka promena posla predstavljala priliku da naučim nešto novo. Iako dolazim iz bankarskog sektora, Opportunity banka se značajno razlikuje od banaka u kojima sam ranije radila i ovde, zaista, puno toga novog učim od svojih kolega, što mi novi posao čini izuzetno zanimljivim, uz projekte koji me očekuju u narednim mesecima.

  • Kako je vama protekao prvi dan na novom poslu?

  Prvih desetak radnih dana u Opportunity banci bili su ispunjeni upoznavanjem novog okruženja, načina rada i, pre svega, novih kolega. Svi su od prvog dana bili spremni da objasne, pomognu, ohrabre. Smatram da, kada dođete do određenog nivoa profesionalnog razvoja, to postaje i najvažnije od svega – svaki posao se uradi, ali je jako važno da ga radite sa ljudima koji kreiraju takvo pozitivno i podržavajuće okruženje.

  • Koji je vaš savet kako se postaviti prema novim kolegama na novom radnom mestu?

  Verujem da uvek treba biti ono što jesi i biti iskren. Pokazati šta znaš i pitati ono što ne znaš i što ti nije jasno. Tražiti pomoć kad ti je potrebna, jer „nijedan čovek nije ostrvo”, ali biti spreman i da je pružiš kolegama kada je njima potrebna.

  • Navedite nam tri razloga kada je, po vašem mišljenju, neophodno promeniti posao. 

  Kada na aktuelnom poslu osetite da ste dostigli vrhunac koji ta pozicija može da vam ponudi, da više ne učite, ne napredujete, već ste počeli sve rutinski da radite – to je sigurno trenutak za promenu. Nakon toga, ne samo što stagnirate već i nazadujete kao profesionalac. Naravno, i ako ste nezadovoljni svojom pozicijom ili odnosima u timu, to su, svakako, razlozi da nastavite plovidbu.

  • Koliko su pandemija i „nova normalnost” uticale na vaš posao i na način na koji ga obavljate?

  U prvom trenutku su promene bile takve kakve većina nas nije imala prilike da doživi, suočili smo se sa neizvesnošću, strahom za svoje najbliže. Korona je uticala na sve, pa i na naše profesionalne živote. Ipak, mislim da smo se svi vrlo brzo privikli na novu realnost i naučili da mnogo toga bez ikakvih problema možemo da radimo drugačije, a rad od kuće postao je uobičajen. Sada su se stvari za mene u velikoj meri vratile na uobičajen način rada, radim iz kancelarije i volela bih da tako i ostane, jer, pre svega, volim da imam kontakt sa ljudima sa kojima radim.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE