Kako da znate da li je vaše SRCE ZDRAVO posle korone?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da znate da li je vaše SRCE ZDRAVO posle korone?

  Zamaranje, kratak dah i bol u grudima samo su neki od simptoma koji mogu učiniti da se zapitamo da li je sve u redu sa našim srcem, naročito posle preležanog korona virusa.

  Najveći svetski autoriteti u kardiologiji su utvrdili da virus može izazvati ozbiljne posledice i kod pacijenata koji nisu kardiovaskularni bolesnici, a koje se mogu zadržati i duže od šest meseci nakon preležane bolesti. Koliko su ove promene zabrinjavajuće govori podatak da više od 70 odsto ispitivanih osoba u razvijenim zemljama, nakon COVID-a, ima znake zapaljenja srčanog mišića, koji mogu biti i bez simptoma.

  Prema rečima prof. dr Ide Jovanović, specijaliste pedijatrije i subspecijaliste kardiologije u zdravstvenom sistemu MediGroup:

  “COVID infekcija je teža i rizičnija kod hroničnih srčanih bolesnika, ali specifično zapaljenje srčanog mišića se razvija i kod pacijenata sa zdravim srcem. Dugoročne posledice koje virus može izazvati su slabost srčanog mišića i poremećaji srčanog ritma. Veoma je važno obratiti pažnju na simptome koji ukazuju na moguća oboljenja, kao što su teže podnošenje napora, malaksalost, novonastale aritmije”.

  U zdravstvenom sistemu MediGroup u toku 2020. godine više od 13 hiljada pacijenata posetilo je kardiologa, pa je oblast interne medicine sa kardiologijom zabeležila najveći rast, za čak 30 odsto u odnosu na 2019. godinu.

  Magnetna rezonanca srca je najpouzdanija dijagnostička metoda za dijagnostiku zapaljenja srčanog mišića.

  “Magnetna rezonanca srca ne koristi rendgenske zrake, potpuno je bezbedna i neinvazivna, a može se koristiti kod svih uzrasta, kao i kod trudnica. Jedino nije preporučljiva u slučaju kada osoba ima metalne implante u svom telu”, ističe prof. dr Jovanović.

  U poslednjih godinu dana postoji značajno veće interesovanje pacijenata za korišćenje magnetne rezonance srca, a prema rečima prof. dr Ide Jovanović, veoma često su upravo rezultati dobijeni ovom metodom ključni da se primeni pravovremena terapija i izbegnu dalje komplikacije. Reč je o slučajevima kada je rezultat magnetne rezonance pozitivan, tj. ukazuje na uvećanje srca i poremećaj njegove funkcije.

  Ako ste preležali virus, pomno pratite svoje zdravstveno stanje i nemojte ignorisati simptome (posebno ne srčane). Primetite li promenu, nemojte odlagati odlazak kod lekara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE