
Kafa na poslu može biti štetnija nego što mislite – naučnici otkrili zabrinjavajuće činjenice
Najnovija istraživanja švedskih naučnika otkrivaju da redovno ispijanje kafa može povećati nivo holesterola i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Stručnjaci sa Univerziteta Uppsala i Tehnološkog univerziteta Chalmers analizirali su uzorke iz 14 aparata za kafu u pauzama na različitim radnim mestima, koristeći pet različitih brendova kafe. Rezultati, objavljeni u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, pokazuju da većina aparata oslobađa visoke nivoe supstanci koje podižu holesterol.
Dve ključne supstance – kafestol i kahveol, prirodno se nalaze u zrnu kafe i utiču na povećanje nivoa LDL („lošeg“) holesterola, što može doprineti začepljenju arterija i povećati rizik od srčanog udara ili moždanog udara.

Foto: Freepik
Ispostavilo se da su aparati sa sistemom za kuvanje (najčešće korišćeni u kancelarijama) i kuvanje kafe u loncu oslobodili najviše ovih supstanci. „Filtracija igra ključnu ulogu u prisustvu ovih supstanci u kafi“, ističe vođa istraživanja, David Iggman sa Univerziteta Uppsala.
Papirni filteri su se pokazali kao najefikasniji u uklanjanju ovih molekula, dok aparati koji koriste druge metode filtracije često ne uspevaju u potpunosti da ih uklone. „Za one koji piju mnogo kafe svakog dana, filtrirana kafa je bolji izbor“, dodaje Iggman.
Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se precizno utvrdio uticaj ovih supstanci na nivo holesterola, jasno je da Evropa ima jedan od najvećih procenata populacije sa povišenim holesterolom, preko 50% odraslih živi sa vrednostima iznad proseka.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife/K. J.
Foto: Freepik/prostooleh