Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada te ljubav prema čokoladi napravi proizvođačem

  Braća Krasimir i Martin Benjamin i Martinova supruga Sara imaju različito obrazovanje, ali ista interesovanja i ciljeve. Krasimir je diplomirao germanistiku, Martin španski jezik i književnost i Sara pravo. Pored rodbinskih veza, udružuju ih strast prema čokoladi i želja da vode zdraviji način života. Njih troje su vegetarijanci, praktikuju jogu i meditaciju, kao i različite sportove. Vole kuvanje i putovanja.

  U jednom trenutku zbližila ih je ideja da sastave kakao i super hranu u proizvodnji veganskih bio čokolada. Pre nego što su razvili svoj recept, probali su na desetine proizvoda iz celog sveta. Cilj im je bio da ne kopiraju druge proizvode, već da naprave nov proizvod koji je u skladu sa prirodom. Napravili su analizu tržišta čokolada, proučili ponudu i što je najvažnije ustanovili šta je to što nedostaje.

  Eksperimentisanje u svojoj kuhinji počinju tokom decembra 2013 godine. Testirali su na desetine sastojaka, odbacili su puno ukusa dok nisu došli do, po njima, najboljih kombinacija. Tokom leta 2014, osnivaju firmu Bio Benjamin i počinju da investiraju sopstvena sredstva u sirovine, opremu i pakovanje. Najpre su odlučili da se specijalizuju u proizvodnji sirovih čokolada kao najzdravije verzije čokolade u kojoj se kakao zrno ne peče, već samo suši. Oni su prvi proizvođači sirove čokolade na bugarskom tržištu. Njena osnovna prednost je da se sa minimalnom termičkom obradom dobija prirodniji ukus i zadržavaju u najvećoj meri antioksidativna svojstva kakao zrna. Proizvodnja ovakve čokolade je mnogo kompleksnija od proizvodnje čokolade sa pečenim kakao zrnima jer temperatura mora da se kontroliše mnogo striktnije u toku celog procesa i da ne pređe 45°.

  Proba-greška-uspeh

  U početku, u proizvodnji rade samo njih troje. Rad je bio ručni, a otpis u ogromnim količinama. Vremenom, posle poznatog principa proba-greška, ide i očekivano proba-uspeh. Premijera prve pakovane čokolade je bila u februaru 2015 godine na sajmu BIOFACH u Nirnbergu u Nemačkoj, gde dobijaju veoma visoku ocenu za predstavljenu čokoladu što ih stimuliše da nastave dalje. Počinju sa 4 proizvoda sirove čokolade i u to vreme i dalje rade sami, uključujući i dizajn pakovanja. Postepeno u proizvodnju se uključuju i drugi članovi porodice, a zatim i novi radnici sa tržišta. Asortiman se polako povećava. Vremenom uočavaju da je niša za sirovu čokoladu prilično ograničena i zbog toga dodaju u asortiman i čokolade sa pečenim kakao zrnima, naravno, BIO sertifikovane i veganske. Prvi izvoz su uradili ka Danskoj, a zatim Dubaiju i Nemačkoj.

  Nalazili su se između proizvodnje luksuznog proizvoda i industrijskog proizvoda. U tom trenutku rešavaju da investiraju u novu opremu za proizvodnju kako bi proizvod učinili dostupnijim široj populaciji. U leto 2016. nastaje nova etapa u razvoju Bio Benjamino kroz strateško partnerstvo. Finansijska injekcija daje mogućnost kompaniji da otvori kancelariju i u Berlinu. Početkom 2017. godine, Sara i Martin se sele u Berlin sa ciljem da se napravi skok u poslovanju, a Nemačka je najveće evropsko tržište za BIO proizvode i oni su uvek želeli da to bude osnovno tržište za prodaju njihovih proizvoda. Isto tako, u 2017. godini Bio Benjamino se sertifikuje za IFS standard i u prvoj nedelji maja startuju sa novom serijom čokolada iz nove proizvodne linije i sa novim redizajniranim pakovanjem.

  Danas se 90 odsto njihove proizvodnje izvodi, pa tako i deo ovih proizvoda, zahvaljujući firmi Eurogel doo, koja se inače bavi uvozom i distribucijom najkvalitetnijih sirovina za poslastičarstvo i pekarstvo, dospeva na srpsko tržište. U Srbiji je zastupljen brend Happy Benjamino sa 4 ukusa (slanim badem i brusnica, limun i spirulina, lešnik i dud, kinoa kokice) i to u velikim Maxi supermarketima i Tempo prodavnicama. Pored ovih ukusa postoji i veći broj drugih u kombinaciji sa superhranom pod brendom Benjamissimo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE