Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada ministar prizna: Srbija je zapušteno i neuređeno mesto

  Srbija je zapušteno i neuređeno mesto sa oko četiri do pet hiljada deponija smeća i 709 lokacija zagadjenog zemljišta i za to smo svi krivi, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan.

  On je u dijalogu o životnoj sredini i lokalnom razvoju koji je u Beogradu organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) rekao da su prioriteti u zaštiti životne sredine prečišćavanje voda, rešavanje problema komunalnog otpada i pošumljavanje.

  „Zaštita životne sredine je pitanje budućnosti i opstanka i više nećemo moći da ne brinemo o njenom očuvanju. Nema života sa zagadjenom vodom i zemljištem“, rekao je Trivan.

  Dodao je da je voda samo iz dve, od 24 česme u Beogradu, povremeno ispravna za piće i da je nedopustivo da Srbija samo tri odsto vode koristi za piće, a ostatak za razne svrhe što je „nedomaćinsko gazdovanje najvažnijim resursom“.

  „Razvijene zemlje su pre 25 godina bile na nivou na kom je sada Srbija, ali mislim da mi, poučeni njihovim iskustvom, možemo da skratimo taj period“, rekao je Trivan.

  Srbiji je, prema njegovim rečima, potrebno 300 postrojenja za preradu otpada, a sada ih ima samo 18 od kojih se devet rekonstruiše.

  Neophodno je, kako je rekao i 26 regionalnih deponija, a do sada je izgradjeno samo osam od kojih dve nisu u redu.

  „Gradjane treba da ohrabrimo da prijavljuju one koji stvaraju divlje deponije, a postavićemo i kamere. Sve lokalne uprave su dužne da obezbede po jednog inspektora za zaštitu životne sredine“, rekao je ministar.

  Trivan je rekao da „zeleni“ dinar više neće moći da se troši nenamenski, a da lokalne samouprave moraju odmah da razmotre šta su prioriteti u zaštiti životne sredine i rade projekte jer bez njih se ne može koristiti novac iz evropskih fondova.

  „Za ulaganja u ekologiju u narednih 30 godina potrebno nam je 15 milijardi evra a oko 53 odsto možemo dobiti od EU“, rekao je Trivan.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Prolaznik

   Da nije tako ovakvi ljudi nikada ne bi postyali ministri u vladi Srbije. Pogledajte šta google kaže za Trivana. Biografije naših minisrtara su često primerene kriminalcima. šta bi sa Bubalom? Šta je sa Vulimnom, Dačićem, Trivanom I................t...............d.............? E moja nejaka Srbijo.

  • vida

   Gospodin Ministar kaze da su razvijene zemlje bile pre 25 godina na nivou zagadjenja na kome je sada Srbija!! Kao ministar duzan je da o toj materiji zna vise. Pre ce biti da je u pitanju 50 godina. A vremenom ce razmak biti jos veci.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE