Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nezavisnosti, finansije, štednja, novac, deca

  Kada je vreme da dete „nauči sa novcem“? Da li je OVO prava mera njihove finansijske nezavisnosti?

  Vremena su se promenila. Život je brz, a i deca brže sazrevaju, pa obrasci ponašanja koje smo nasledili od naših roditelja ne mogu uvek da se preslikaju na odgajanje današnjih generacija. Taj disparitet možda se najbolje ogleda u finansijskoj pismenosti gde se roditelji suočavaju sa brojnim nedoumicama. Koliki džeparac dati tinejdžerima, koliko im dati slobode i nezavisnosti u donošenju finansijskih odluka, da li podeliti sa njima pin kod kartice i da li im nabaviti sopstvenu karticu, samo su neke od roditejskih dilema, a neke od njih sada razrešavamo.

  kreditna kartica, kartica, kartice, plaćanje, kupovina, šoping

  Džeparac starijih generacija svodio se na onoliko novca koliko je potrebno za užinu u školi i za žvake, a oni koji su hteli sebi da kupe nešto mimo toga, neretko su se odricali te iste užine. Danas su stvari znatno drugačije, svakodnevica tinejdžera obuhvata mnogo više sadržaja, pa se promenila i količina novca koju roditelji na dnevnom i nedeljnom nivou daju deci.

  Učenje dece da kontrolisano troše, da štede, da upravljaju svojim troškovima i da nauče da cene zarađeni novac imperativ je današnjeg sveta. U društvu u kom i roditelji sve ređe „barataju“ gotovinom, davanje džeparca u kešu postalo je opterećenje.

  „Suprug i ja smo navikli da sve plaćamo karticama, preko aplikacija ili putem interneta. Platu dugo ne podižemo, keš ne držimo u kući i traženje novca za džeparac nam je postalo mučenje. Plan nam je da im dajemo po 300 i 500 dinara dnevno, a onda se desi da nemamo sitno, pa im dajemo više, ili manje…A najgore je kad zaboravimo da podignemo pare, pa krenu u školu bez džeparca“, priča Jovana Novaković, majka dvoje dece.

  Kartica za tinejdžere

  Rešenje za ovaj problem su platne kartice, ali mnogi misle i dalje da ne postoji platna kartica za decu, pa im je veliko rasterećenje bilo kada se na tržištu pojavila OTP Mastercard Junior kartica. Osim što uz nju plaćanja i kontrola novca dece postaju mnogo lakši, one su ujedno i odličan alat za tinejdžere da nauče o odgovornom upravljanju novcem. Sa pravilnim korišćenjem i praćenjem, platne kartice mogu pomoći tinejdžerima da razviju zdrave finansijske navike koje će koristiti tokom života.

  OTP Junior kartica namenjena je tinejdžerima od 11 do 18 godina, kao prva i jedinstvena debitna kartica na našem tržištu i ima niz pogodnosti za korišćenje kako za roditelje ili zakonske zastupnike, tako i za decu koja koriste ovu karticu. Predstavlja izuzetno praktično rešenje za svaki dan, u kom dete samostalno obavlja različita plaćanja neophodna za njegove potrebe kao što je džeparac, užina, knjižara, plaćanja tokom boravka na ekskurziji u zemlji ili inostranstvu, online plaćanja i podizanje novca sa bankomata.

  Iako je u procesu finansijskog osamostaljivanja autonomija važna, kroz Junior karticu ne samo što tinejdžeri mogu biti povezani sa računom na koji će im biti isplaćivane uplate za poslove koje obavljaju, već na jedan organizovan način, u koordinaciji sa svojim roditeljima, mogu lakše da obavljaju kupovinu, određuju dnevne limite i u skladu sa diktatom savremenog društva – u potpunosti pređu na beskontaktne modele plaćanja.

  U planu je i lansiranje OTP Junior m-bank aplikacije, koja je trenutno u fazi razvoja, a koja će da olakša svakodnevicu mladih korisnika. A ono što je današnjim mladim ljudima posebno bitno – ova kartica izrađena je u potpunosti od reciklirane plastike.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by OTP banka Srbija (@otpsrbija)

  Prednosti platnih kartica za tinejdžere

  Bezbednost: Nema potrebe za nošenjem gotovine, što smanjuje rizik od gubitka ili krađe novca.

  Kontrola troškova: Roditelji mogu pratiti transakcije i pomoći tinejdžerima da upravljaju svojim troškovima.

  Učenje o finansijama: Korišćenje platnih kartica može pomoći tinejdžerima da nauče kako da planiraju budžet, prate troškove i razviju odgovorne finansijske navike.

  Kartice, kreditna kartica

  Kako odgovorno koristiti platne kartice

  Pratite stanje na računu: Redovno proveravajte stanje na računu kako biste izbegli prekoračenje.

  Planirajte budžet: Napravite mesečni budžet i držite ga se, kako biste izbegli nepotrebne troškove.

  Izbegavajte impulsivne kupovine: Razmislite pre nego što obavite kupovinu i zapitajte se da li je ta kupovina zaista potrebna.

  Korisite bezbednosne funkcije: Iskoristite funkcije kao što su upozorenja o transakcijama i ograničenjima potrošnje kako biste zaštitili svoj novac.


  OTP banka Srbija je najveći kreditor u Srbiji i druga banka po veličini aktive. Mreža od 154 ekspoziture u 91 gradu i 275 bankomata je među najvećima u Srbiji, čime je zadržano prisustvo na celoj teritoriji zemlje. U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Osiguranje, OTP Lizing, a od jula 2023. godine i društvo za upravljanje imovinom OTP Invest.


  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE