Jura UGROŽAVALA radnike, a Zaštitniku građana kriva - INSPEKCIJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jura UGROŽAVALA radnike, a Zaštitniku građana kriva – INSPEKCIJA

  Kontrole Inspekcije rada u pogonima Jure u Nišu i Leskovcu u više navrata utvrdile su da se ne poštuju epidemiološke mere o propisanom broju radnika u halama i držanju distance, ali Zaštitnik građana smatra da inspektori nisu preduzeli adekvatne mere kako bi zaposleni u Juri bili bezbedni na svojim radnim mestima.

  Izveštaji Inspekcije rada koji su dostavljeni Zaštitniku građana pokazuju da su više puta kontrolisani pogoni Jure na jugu Srbije. U Nišu, posebno u aprilu kada je i veliki broj zaposlenih štrajkovao i odbijao da uđe u halu. Tada su i utvrđene nepravilnosti.

  Jedina posledica ovih propusta, piše u izveštaju Zaštitnika, bio je još jedan zaključak lokalnog Kriznog štaba i apel poslodavcima da poštuju propisane mere.

  Slična je situacija bila i u pogonima leskovačke Jure. Konstatovano je i da se lična zaštitna sredstva i sredstva za dezinfekciju koriste, ali da se rastojanje od dva metra između zaposlenih ne poštuje.

  U ovom slučaju gotovo nikakve mere prema poslodavcu nisu preduzete, a leskovački Krizni štab otišao je korak dalje pa je formirao Stručno operativni tim za kontrolu propisanih mera zaštite u cilju sprečavanja širenja infekcije kod poslodavca Jura.

  Nakon dostavljenih i analiziranih izveštaja Ministarstva rada, Zaštitnik građana zaključio je da inspekcijski nadzor i inspekcijske mere nisu ostvarili svoj cilj i da nije obezbeđena potpuna zakonitost i bezbednost poslovanja.

  Inspekcija rada Ministarstva za rad se u slučaju nadziranog subjekta odlučila za primenu najblažih mera koje nisu uspele da spreče, otklone ili bar umanje u najvećoj mogućoj meri štetne posledice po zaposlene, odnosne nisu sprečile širenje zaraze virusom Covid 19 u kompaniji Jura u pogonima u Nišu i Leskovcu, zaključuje Zaštitnik.

  Zato je, kako piše u zaključku Zaštitnika, potrebno da Inspektorat rada u narednom periodu, u okviru inspekcijskog nadzora vrši odabir onih zakonom predviđenih mera koje će biti delotvornije u cilju sprečavanja, otklanjanja ili umanjenja u najvećoj mogućoj meri svih štetnih posledica po zaposlene.

  U peridu vanrednog stanja, dok je većina Srbije sedela kući, menadžment Jure je insistirao da zaposleni u Nišu i Leskovcu rade iako su se beležili skoro svakodnevno novozaraženi radnici.

  U Nišu se štrajkovalo ispred fabrike i mnogi su odbjali da uđu. Postignut je delimičan kompromis, a onda su nakon nekoliko nedelja oni koji su štrajkovali ostali bez posla. Iz Jure je kasnije pojedincima stiglo upozorenje pred otkaz. Sindikat i radnici su tvrdili da je to obračun sa štrajkačima, a iz menadžmenta da to čeka svakog ko se ne pridržava mera.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE