Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još malo OPTIMISTIČKIH prognoza: Srbija UBEDLJIVO NAJBOLJA u Evropi

  Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za veliki broj zemalja projektuju veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, najbolji ishod se predviđa u Srbiji i Litvaniji, izjavila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

  Kako je saopšteno iz kabineta guvernera, Tabaković je na virtuelnoj konferenciji generalnog direktora MMF sa guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, na kome se diskutovano ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije koronavirusa, rekla da se „za Srbiju projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini“.

  „Ako uzmemo u obzir i poslednje saopštenje MMF nakon završene pete revizije aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini“, kazala je Tabaković.

  Tabaković je rekla i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i Srbija.

  Kako se navodi u saopštenju, „centralne banke širom Evrope znatno su ublažavale monetarne politike različitim kanalima“, dok su u nekim ekonomijama „drastično smanjene i kamatne stope, a među njima je i Srbija, koja je sa Evropskom centralnom bankom zaključila i preventivnu repo liniju, kao još jedan kanal za vanredne situacije“.

  „Srbija se ističe i po merama kojima je centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i sprečila poremećaje na finansijskim tržištima. Srbija je pomenuta i u grupi zemalja koje su donosile čitav set mera kojima se olakšava finansijska pozicija građana i privrede, uključujući i privremeni moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza prema bankama“, rekla je Tabaković.

  Kako je rečeno na sastanku, centralne banke i vlade širom Evrope odobrile su mere pomoći dužnicima kako bi ublažile ekonomske poremećaje, sprečile volatilnosti na finansijskim tržištima i očuvale finansijsku stabilnost.

  „U Srbiji smo reagovali pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim građanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu“, kazala je Tabaković.

  Prognoze Svetske banke za Srbiju GORE i od vlasti i od MMF

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE