Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još malo mobinga sa juga Srbije? U Benetonu WC pod ključem

  Zaposleni u fabrici Olimpias u Nišu, koja radi za italijanski Beneton, žalile su se na to da ne mogu da koriste toalete kada god imaju potrebu, jer su zaključani pa mogu da idu samo tokom pauze. Poslodavac na ovaj način, ipak, nije prekršio zakon, kažu u inspekciji rada.

  Radnice ove fabrike više puta su se obraćale redakciji Južnih vesti, uz zahtev da ostanu anonimne. One tvrde da u toalet mogu samo tokom pauze, dok posle bolovanja trpe odmazdu šefova, koji ih tada, po kazni, „šetaju“ iz jednog sektora pogona u drugi.

  Vodu ne smeš da piješ dok radiš, ne smeš ni sa kim da pričaš, da odeš u WC. Postaju sve gori, a na kraju kažu „pa država je kriva, ona je dala vama male plate, ne mi“. Za svaku grešku dele opomene pred otkaz. Ako se razboliš, ne dao Bog da odeš na bolovanje. E, tu je tek hajka na tebe, pozivi i sve ostalo, kazala je jedna zaposlena.

  Iz inspekcije rada kažu da su radnici više puta anonimno prijavljivali nepravilnosti u fabrici, a između ostalog i zaključane toalete. Da su vrata tih prostorija „pod ključem“ utvrdila je u više navrata i njihova kontrola.

  Inspektoru rada je rečeno da je razlog zaključavanja „bezbednost ličnih stvari zaposlenih“, jer se, kako objašnjavaju, toaleti nalaze u međuprostoru i koriste ih 2 firme. Ključevi su, navode, bili „kod 7 zaposlenih čija su imena bila istaknuta na oglasnoj tabli“.

  Iako je zakonom propisano da poslodavac mora da „obezbedi zaposlenima toalete“, nije precizirano da oni moraju da budu otključani. Iz inspekcije navode da u ovom delu fabrika nije prekršila zakon, iako zaposleni moraju da tragaju za ključevima u slučaju nužde.

  Radnici ćute iz straha

  Takođe kažu da radnici Olimpiasa nisu imali prigovore tokom inspekcijske kontrole, a zaposleni tvrde da imenom i prezimenom ne izlaze sa žalbama iz straha.

  Pitaju nas, zaposlene, iz inspekcije da li ima problema. Ko sme da kaže ispred njih da problem postoji? Niko, sve ćutimo ko zalivene. Inspekcija utvrdi da nema propusta i ode. Kao i u svim ostalim fabrikama, navodi jedna od zaposlenih.

  U izveštaju koji su novinarima dostavili iz inspekcije navodi se da je bilo još nekoliko kontrola, kada su uočene povrede Zakona i ugovora o radu…

  Olimpias Knitting Srbija i Tuscan family, čiji su vlasnici takođe Italijani ili italijanske firme, nemaju istaknut nikakav kontakt osim fizičke adrese. Zbog toga su novinari poslali pitanja rukovodstvu fabrike poštom, te za sada se odgovori čekaju.

  Nekadašnju nišku fabriku tekstila Niteks prvobitno je kupio italijanski Beneton, da bi prošle godine posao preuzela Olimpias group.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Demokratija i novi zakon o radu uvedoše humane uslove u fabrikama koje pogonio ΛV. U fabrici Olimpias u Nišu se zaključavaju WC, u Juri zapošljeni nose pampers pelene, radnici koji odu na bolovanje dobijaju otkaz, plata 200 evra,a o ostalim vrstama mobinga da i ne govorimo. To su strane investicije, koje ΛV dovodi.

  • Gax

   Dali bi taj inspektor sto je obisao i utvrdio da je sve po zakonu iako su wc-i zakljucani doneo isti zakljucak kada bi mu dete radilo u takvoj firmi? Gospodo iz drzavnih ustanova dozovi te se pameti i uradite nesto dobro i pozitivno za ovaj narod dok nebude kasno!!!

  • Dorrijan Acihato

   Nitex je otet pravim vlasnicima i nije vracen u restituciji iako su naslednici obavestili Beneton da "kupuje kradenu robu" sto je protivzakonito. Firma je poslovala uspesno izmedju Prvog i Drugog svetskog rata kada su je vodile prave patriote i domacini i jasno je da je to jedini put koji moze da resi i postojece stanje.

  • jasna

   Ne razumem dokle će radnici trpeti i biti ponizni, dok ne umru od muke i bolesti? Kakav je to život?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE