Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još jedan KBC izlazi iz kovid sistema, ali novi neće skoro

  KBC „Bežanijska kosa“ izlazi iz kovid sistema i počeće da radi nakon dezinfekcije, za pet do osam dana, saopšteno je danas nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

  Ukazali su da još nema prostora za opuštanje I da zabrinjava to što broj novozaraženih, kao i broj pacijenata na respiratorima, ne opada.

  Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da je manji broj zaraženih u poslednje vreme, bar u Beogradu omogućio da se jedna bolnica isključi iz kovid sistema, ali i da je pitanje kada će sledeća bolnica moći da izađe iz kovid režima, jer taj pad nije veliki.

  Pored KBC ”Bežanijska kosa” i KBC Zvezadara je izašla iz kovid sistema i počinje da radi od ponedeljka.

  Dr Stevanović je upozorio građane koji su primili prvu dozu vakcine da ne smeju da se opuštaju i da moraju da nastave da poštuju epidemiološke mere, jer se pun imunitet stiče 10 do 15 dana nakon druge doze vakcine.

  Podseća da je i dalje važno da se poštuju mere – nošenje maski, držanje distance i izbegavanje mesta sa velikim brojem ljudi.

  On je rekao i da je primećen porast broja zaraženih kod mlađe populacije i da se to može povezati sa boravkom u ski centirma.

  Mladi, uglavnom imaju manje tegobe, ali na preglede i u bolnice dolaze njihovi stariji ukućani sa težim kliničkim slikama, upozorava.

  Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek naglasio je da još nema prostora za opuštanje i da je i dalje potreban oprez, uz poštovanje svih mera. Đerlek je rekao da zabrinjava što broj novozaraženih, kao i broj pacijenata na respiratorima, ne opada.

  „To znači da i dalje moramo biti vrlo oprezni i pridržavati se epidemioloških mera kako ne bi umanjili vrednost vakcinacije“, objasnio je on.

  Đerlek je zamolio građane da ne potpadnu pod euforiju vakcinacije, jer, kako je ukazao, još ima dosta do krajnjeg cilja, a to je konstrolisana epidemiološka situacija.

  On je potvrdio da u Srbiji mogu da se vakcinišu i strani državljani koji imaju prebivalište u našoj zemlji i da je potrebno samo da se prijave preko portala e-uprava.

  Komentarišući navode u vezi načelnice GAK „Narodni front“ dr Snežane Rakić, Đerlek je potvrdio da je ona smenjena, odnosno da se protiv nje vodi disciplinski postupak, jer je sa pozitivnim rezultatom na korona virus došla na posao.

  Kako je naglasio, „u zdravstvu nema politike, ni opozicije i za sve važe isti uslovi i kriterijumi“.

  Đerlek je najavio i da će biti raspisano nekoliko tendera za nabavku velike količine medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

  Izvor: RTS

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE