Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  joga

  SPC kaže da joga „nije fitnes“, a šta kaže nauka? Ovo je šest BENEFITA

  Da li je joga dobra za zdravlje ili nije – pitanje je koje ovih dana okupira Srbiju. Dok mnoštvo istraživanja, ali i zdrav razum, kažu da je svaka fizička aktivnost, u koju spada i joga, pozitivna za telo i um, Srpska pravoslavna crkva jogu tumači kao „kult dalekustočnog porekla, raznoraznih gurua i njihovih praksi“.

  Prema saopštenju SPC, koje su objavili kako bi se ogradili od mišljenja jednog od vladiki Crkve, joga nije vrsta fitnesa, već „pogrešno učenje“.

  Ipak, mišljenje SPC ne bi trebalo da bude razlog da prestanete da upražnjavate jogu, pa čak iako se identifikujete kao hrišćani. Dokaz ovome su brojna medicinska istraživanja koja su pokazala da joga, kao fizička veština, pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, posebno na smanjenje stresa.

  SPC „upozorava“ na episkopa koji promoviše jogu

  Prema istraživanju magazina koji objavljuje Oksfordski univerzitet, Occupational Medicine, joga podstiče kognitivnu fleksibilnost, strpljenje, samoprihvatanje i proširenu svest, a osim toga ima i brojne fizičke dobrobiti.

  Ovo je 6 benefita koje praktikovanjem joge možete da primetite:

  Sagorevanje kalorija

  Teško je odrediti koliko tačno kalorija možete sagoreti na časovima joge, ali prema nekim stručnjacima u ovoj oblasti, za 30 minuta praktikovanja joge, sagori se oko 120 kalorija.

  Iako je činjenica da ćete praktikujući jogu, zbog prirode pokreta, sagoreti znantno manje kalorija, nego na primer praktikujući boks ili teretanu, intenzivnije i duže sesije mogu to da nadoknade. Imajte na um, međutim, da ako je vaš cilj veliki gubitak telesne težine, trebalo bi da radite i druge vežbe, jačeg intenziteta.

  Poništavanje stresa

  Stres uzokuje da vaše telo skladišti salo, posebno na predelima stomaka i butina. Vežbe koje promovišu svesnost poput joge mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa i mogu vam pomoći da održite ili smanjite telesnu masnoću, prema istraživanju.

  Stručnjaci jogu opisuju kao „pažljivu praksu koja smanjuje stres“.

  joga

  Joga (unsplash)

  Može vam pomoći u spavanju

  Biti pažljiv i manje pod stresom može poboljšati san, što će dovesti do bolje regulacije funkcionisanja dela mozda koji reguliše težinu. Prema istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Open Sport & Exercise Medicine 2018. godine, ljudi koji redovno spavaju manje od preporučenih sedam sati tokom noći imaju veće prosečne indekse telesne mase i razvijaju gojaznost, za razliku od onih koji spavaju više.

  Pojačava cirkulaciju i imunitet

  Vežbanjemjoge ne samo što popravljate držanje tela i učite određene sekvence, već preuzimate i kontrolu nad disanjem. Uspostavljanje veze između pokreta i disanja pomaže poboljšanju cirkulacije, što se odražava i na rad unutrašnjih organa ijača imuni sistem.

  Pozitivno deluje na libido

  Postoji mentalna i fizička veza između joge i jačanja seksualne želje. Mentalni proces kontrolisanja disanja dok vežbate jogu poboljšava seksualne performanse. Fizički pokret potreban da uđemo ili izađemo iz određenog položaja podstiče krvotok u genitalnom području i jača karlične mišiće.

  Razvija osećaj sadašnjeg trenutka

  Postajemo svesniji sebe i svoje okoline. Joga nas osposobljava da pravilno reagujemo na stresne situacije u životu.

  Omogućava nam bolju koordinaciju i brzinu reakcija. Istovremeno nam povećava koncentraciju i memoriju.

  Takođe nas podstiče da pozitivno mislimo i delujemo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE