Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jezero odumire usled drastičnog pražnjenja

  Vlasinsko jezero je pred odumiranjem zbog drastičnog smanjenja vodostaja, upozoravaju ekolozi, ali i građani Surdulice i čelnici opštine. Količina vode u jezeru u protekla tri meseca svedena je na polovinu.

  Drastično smanjenje vodostaja ozbiljno ugrožava bogatu i raznovrsnu floru i faunu u samom jezeru, ali i oko njega, te čuvena plutajuća ostrva po kojima je ovo jezero poznato.

  U predelu izuzetnih odlika Vlasina upozoravaju da višemesečno ispuštanje jezerske vode zbog remonta jedne od četiri hidroelektrane „Vrla“ pogubno utiče na biljni i životinjski svet, posebno na autohtone jedinstvene vrste.

  Izuzetno nizak vodostaj Vlasinskog jezera loše utiče na mrest ribe, zbog koje inače dolazi veliki broj pecaroša iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke i drugih zemalja, kaže radnik čuvarske službe na Vlasini Radoš Kostadinović.

  Šef PIO „Vlasina“ Novica Stanković upozorava da su pored jezera počele da se suše neke endemske vrste biljaka poput breze i rosulje.

  Vodostaj jezera opao je u protekla tri meseca za čak pet do deset metara. Mnogi čamci i brodići ostali su na suvom, a ni najstariji meštani ne pamte ovako nizak vodostaj jezera.

  Predsednica opštine Surdulica dr Aleksandra Popović naglašava da lokalna samouprava nije nadležna za vodostaj i nema nikakve ingerencije. Međutim, nju zabrinjava činjenica da lokalna samouprava, od Elektroprivrede Srbije i Vlasinskih hidroelektrana nije dobila nikakvo obaveštenje o pražnjenju akumulacije izgrađene davne 1949. godine.

  U EPS su potvrdili da se jezero u poslednja tri meseca drastično prazni zbog remontnih radova u jednoj od hidroelektrana. Iz EPS, međutim, tvrde da nizak vodostaj najveće veštačke akumulacije u Srbiji ne ugrožava biljke i životinje u jezeru i okolini.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE