Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stečaj

  JEFTINO srpsko pivo „poplavilo“ BiH

  Srbija zatrpava tržište Bosne i Hercegovine svojim pivom koje se uvozi po transfernim cenama između stranih proizvođača i domaćih distributera, pokazuje analiza Spoljnotrgovinske komore BiH u koju je portal CAPITAL imao uvid.

  U prilog tome idu i podaci u kojima se navodi kako je za sedam meseci ove godine iz Srbije uvezeno 416.780 hektolitara piva po prosečnoj ceni od 54,71 KM po hektolitru, što je za 30 maraka niža cena od piva iz Hrvatske.

  Koliko Srbija dominira na BiH tržištu najbolje pokazuje da se iz nje uveze više piva nego od svih drugih zemalja na svetu zajedno.

  Neverovatno zvuči i podatak da niko od uvoznika u BiH od 2013. do 2018 godine nije uspeo da smanji cenu dok je ona, kada je reč o Srbiji, progresivno padala. Primera radi, 2013. je iznosila 95,86 KM a sada, cena ne da nije porasla, već je još niža za 40 maraka.

  Ogroman udar trpi i domaća industrija piva koja je u prošloj godini ostvarila izvozne cene od 104,94 KM po hektolitru, što pokazuje da ne predstavljaju bilo kakvu ozbiljnu konkurenciju velikim igračima.

  U analizi komore se navodi da domaća grupacija proizvođača piva ima velike zamerke na rad kontrolnih organa, koji prema njihovoj oceni, uglavnom ignorišu ove pojave iako imaju zakonski osnov da reaguju.

  “Neopravdano su niske uvozne cene piva, a samim tim i neopravdano niske osnovice za obračunavanje carine i PDV pri uvozu piva iz pojedinih zemalja, posebno iz Srbije“, stoji u dokumentu.

  Inače, od 2012. godine, proizvodnja piva u BiH se kontinuirano smanjivala, dok je uvoz piva u istom periodu kontinuirano rastao, tako da se prosek udela uvoza piva u BiH kreće od 65 do čak 70 odsto, za razliku od zemalja Evropske unije u kojima prosek udela uvoza piva samo izuzetno prelazi 10 odsto ukupne potrošnje.

  Povodom ovih problema, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH je održan sastanak sa predstavnicima grupacije proizvođača piva iz BiH, koji su još jednom pozvali na reakciju nadležne organe.

  Fahrudin Salihović iz Tuzlanske pivare je kazao kako nije logično da cena piva pada, a da troškovi proizvodnje enormno rastu.

  „Ono što je vidljivo svake godine jeste agresivan pristup uvoznika na našem prostoru. Mi tražimo reciprocitet i da se primenjuju zaštitne mere kad su u pitanju domaći proizvodi“, izjavio je on.

  Izvor: Capital

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE