Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jeftina ruska nafta više nego dobro došla u Indiji

  Indijski uvoz ruske nafte je prošle godine višestruko porastao, pokazuju podaci indijske državne banke Bank of Baroda.

  Sudeći prema bilansu, treća najveća azijska privreda je kupovinom ruske nafte uštedela oko pet milijardi dolara. Vest dolazi u trenutku kada zapadne zemlje drastično smanjuju uvoz energenata iz Rusije od početka rata u Ukrajini.

  Rusija prodaje energente po sniženoj ceni zemljama poput Kine i Indije, koja je inače treći svetski uvoznik nafte.

  Godine 2021. ruska nafta činila je tek dva odsto godišnjeg indijskog uvoza sirove nafte, dok je taj udeo sada gotovo 20 posto, prema Bank of Baroda. Prošle finansijske godine Indija je uštedela oko 89 dolara po toni sirove nafte kupujući iz Rusije, pokazuju brojke.

  Uprkos pritisku SAD i Evrope, Indija je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije. Indija brani kupovinu ruske nafte jer, kao zemlja zavisna od uvoza energije i dom milionima ljudi koji žive u siromaštvu, nije u poziciji da plaća više cene.

  Evropa je od početka rata uvezla šest puta više ruskih energenata od Indije, upozorio je prošle godine u TV intervjuu indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar.

  „Evropa je uspjela smanjiti uvoz, ali na način koji je za nju još uvek koristan. Ako je stvar principa, zašto Evropa nije zaustavila isporuku ruskih energenata prvog dana“, konstatovao je Jaishankar.

  Budući da se ratu za sada ne nazire kraj, neki analitičari očekuju da će Rusija nastaviti da nudi jeftinu naftu najvećim azijskim uvoznicima.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE