Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jednominutna japanska tehnika za prevazilaženje lenjosti

  Stalno postavljamo sebi nove ciljeve i izazove – i često nam se dešava da na kraju ne uspemo da ih ostvarimo. Završavamo tako što kažemo sebi da nismo još spremni, da ćemo to uraditi sledeće nedelje, meseca… godine.
  Možda ćemo započeti (ili nastaviti) sa žarom na početku. Ali kada smo jednom uložili napor, kažemo sebi da smo uradili dovoljno, i da bi trebalo celu tu stvar „Novi projekti, novi život, novi ciljevi“ da malo usporimo.

  Zašto se na kraju sve tako dešava? Odgovor je očigledan: Zato što želimo da postignemo mnogo toga veoma brzo, za jako kratko vreme; muka nam je od novih odgovornosti, teško je promeniti stare navike i probati nešto novo.

  Međutim, sajt Timesnet.ru piše o mogućem rešenju, koje se zove:

  Kaizen ili jednominutni princip

  U japanskoj kulturi postoji tehnika Kaizen, koja u sebi sadrži ideju jednominutnog principa za usavršavanje samog sebe. U srcu ove metode postoji ideja da svako treba da vežba nešto samo tokom jednog minuta, svakog dana u isto vreme. Jasno, to ne bi trebalo da bude problem ni za koga, čak i veoma lenja osoba može da izdvoji ovo vreme.

  Bilo da se radi o vežbama ili čitanju knjige na stranom jeziku, u ovom slučaju zadatak neće izgledati kao nešto neprijatno što se mora otaljati, već kao aktivnost koja donosi radost i zadovoljstvo. Kada idete korak po korak, onda ćete se i kretati na putu samousavršavanja i tako možete da postignete odlične rezultate.

  Važno je da prevaziđete taj manjak verovanja u svoje sposobnosti, kao i da se oslobodite osećaja krivice i bespomoćnosti. Potrebno je da iskusite osećaj pobede i uspeha da biste se kretali napred, a ne vrteli u začaranom krugu. Kada budete inspirisani ovakvim osećajima, postepeno ćete povećavati količinu vremena koje provodite radeći određeni zadatak. U početku možda će to biti 5 minuta, pa će se pretvoriti u pola sata, a kasnije i duže. Na taj način, jednominutni princip daje vam mogućnost da uvidite napredak koji pravite.

  Kaizen potiče iz Japana. Kaizen se sastoji iz dve reči – „Kai“ (promena) i „Zen“ (mudrost).
  Na prvi pogled, ova vežba može da deluje sumnjiva i bez rezultata ljudima koji su odrasli u Zapadnoj kulturi, koja se zasniva na ideji da se rezultati mogu postignuti samo ogromnim naporima. Ali, teški programi koji od osobe zahtevaju veliku količinu napora i energije da bi se promenili na kraju se završe iscrpljivanjem i bez motivacije. Kaizen je nešto što svako može da pokuša u praktično bilo kokoj sferi svog života.
  U Japanu se na primer, često primenjuje za poboljšanje tehnika upravljanja.

  Sve što treba da uradite jeste da razumete šta želite da postignete, i već ste spremni za vežbu.

  Izvor: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE