Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jednom balerina, uvek balerina: Čudesan video žene obolele od Alchajmera

  Muzika iz baleta Labudovo jezero podstakla je ženu obolelu od Alchajmerove bolesti da ponovo počne da pleše godinama nakon što je nastupila sa Njujorškim baletom.

  Marta Gonzales bila je prima balerina 1960-ih u Njujorškom baletu, jednoj od najistaknutijih baletskih kompanija na svetu, ali je nažalost obolela od Alchajmerove bolesti.

  Boravila je u domu za negu u Valensiji dok nije preminula 2019. godine, ali video njenog plesa postao viralan nakon što ga je podelila Asociacion Musica para Despertar, španska dobrotvorna organizacija koja koristi muziku da podstakne uspomene i poboljša raspoloženje onih koji pate od Alchajmerove bolesti.

  Snimak je nastao prošle godine, kada je Marti osoblje u domu dalo slušalice kako bi poslušala najpoznatiji balet slavnog ruskog kompozitora Petra Čajkovskog. Čim je muzika krenula, pogled prepoznavanja preplavio je lice bivše balerine, vraćajući je u prošlost kada je 1967. godine nastupala na sceni.

  Iako je bivša primabalerina sedela u kolicima, to je nije sprečilo da rukama izvodi koreografiju koje se sećala iz prošlih godina. Neverovatan video ispresecan je snimcima tokom njenog originalnog izvođenja Labudovog jezera 1960-ih.

  Nakon završetka njenog nastupa u domu za negu od prisutnih je dobila gromoglasan aplauz, a Marta je negovatelju rekla da ju je muzika učinila’emotivnom.

  Asociacion Musica para Despertar, što u prevodu znači Muzičko udruženje za buđenje, uz video je napisalo „Moć muzike je nemerljiva. Jednom balerina uvek balerina“.

  Među onima koji su hvalili ovaj video bio je glumac Antonio Banderas i koreograf i pozorišna rediteljka Arlen Filips.

  Prema sajtu Alzheimers.org, muzička terapija može pomoći ljudima koji imaju bolest da se izbore i smanje uznemirenost, depresiju i anksioznost, kao i onima kojima je teško da verbalno komuniciraju. Zauzvrat, muzika često može smanjiti upotrebu lekova za pacijente.

  Izvor: BIZlife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE