Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  JAR: Marihuana može, ali kod kuće

  Najviši sud u Južnoafričkoj Republici legalizovao je pravo odraslih da upotrebljavaju kanabis na privatnom posedu, prenosi BBC.

  Odluka o legalizaciji i uzgoju marihuane za privatnu upotrebu donesena je jednoglasno. Međutim, Južnoafrička vlada usprotivila se legalizaciji, tvrdeći da je „droga štetna“ za zdravlje ljudi.

  Sve je počelo kada su se tri korisnika marihuane suočila sa suđenjem zbog konzumiranja. Rekli su da ta zabrana predstavlja ograničavanje slobode njihovog izbora i zadire u njihov privatni život.

  „Ukoliko odrasla osoba koristi ili uzgaja marihuanu u privatne svrhe, to neće biti prekršaj“, navodi se u odluci suda. Nezakonito je koristiti kanabis u javnosti i prodavati i distribuirati ga.

  Savet za razvoj kanabisa pozdravio je odluku Ustavnog suda i pozvao vladu da odbaci optužbe protiv osoba kod kojih je pronađana droga.

  „Vlada bi trebalo da bude liberalnija i trebalo bi da legalizuje korištenje marihuane i u javnosti“, rekao je DŽeremi Ekšn, predsednik Dagga stranke koja se bori za korištenje kanabisa. Kanabis se naziva „dagga“ u Južnoj Africi.

  Ova presuda podsetnik je da je ustav Južnoafričke Republike jedan od najliberalnijih u svetu i da podržava pojedinačna prava, u ovom slučaju, pravo na uzgoj i pušenje vlastite marihuane.

  Odluka Ustavnog suda prioritet daje pitanju privatnosti i pravu osobe da čini ono šta želi u vlastitoj kući.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE