Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japanske firme optužene za nameštanje ponuda na Olimpijadi u Tokiju

  Okružno tužilaštvo Tokija je podiglo optužnice protiv japanskog reklamnog giganta kompanije Dentsu i drugih velikih firmi zbog nameštanja ponuda na Olimpijskim igrama u ovom gradu.

  Rukovodioci i menadžeri tih kompanija i zvaničnik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju optuženi su za kršenje antimonopolskih zakona, a datum suđenja još nije određen.

  Optužene su kompanije Dentsu, Hakuhodo, Tokju Agencija i Cerespo, koje se bave organizacijom događaja, promocijom sporta i marketingom.

  Optužbe su usredsređene na kompanije i pojedince koji su se nezakonito dogovarali o dodeljivanju ugovora za Igre i pripremna takmičenja koja su organizovana uoči Olimpijskih igara, navelo je tužilaštvo.

  Kompanija Dentsu je bila najzaslužnija kada je Tokio 2013. godine dobio organizaciju Olimpijskih igara.

  Francusko tužilaštvo istražuje navode da su pojedini članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta možda dobili mito kako bi glasali za Tokio.

  Kada je Tokio dobio organizaciju, Dentsu je postala glavna kompanija za marketing tog takmičenja i prikupila je 3,3 milijarde dolara lokalnih sponzorstava. To je bio najmanje dva puta veći iznos od prethodnih Igara.

  Organizatori su saopštili da su potrošili 13 milijardi dolara za Igre u Tokiju, koje su održane 2021. godine, godinu dana kasnije nego što je bilo predviđeno, zbog pandemije korona virusa. Vladini revizori naveli su da su troškovi možda i dvostruko veći.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE